"Тих скандал" между СЕМ и БМК

Тих скандал избухна между Съвета за електронни медии (СЕМ) и Българската медийна коалиция заради неполучена покана към надзорниците да участват в дискусия за нов закон за радио и телевизия.

В писмо да организаторите Мария Стефанова от СЕМ изрази недоумение, че медийният съвет не е поканен на срещата, където се обсъждаше необходимостта от независим медиен регулатор, какъвто по идея трябва да е СЕМ.

Писмото бе прочетено от шефа на Управителния съвет на Медийната коалиция доц. Георги Лозанов, бивш член на СЕМ.

"Намирам за тенденциозно отношението към регулационния орган, който на практика е изключен от процеса на дебатите", пише Стефанова. Тя заявява, че като медиен надзорник добре познава разпоредбите на сега действащия закон за радио и телевизия и непълнотите, които той съдържа. Актът на игнориране на медийните надзорници от дискусията бил още едно свидетелство за неуважението към институционалността в България. Стефанова обаче се надявала нарушената комуникация да се възстанови.

Странно е, че СЕМ не са си получили поканите, коментира Георги Лозанов. Той определи ситуацията като "тих скандал", а фактът, че СЕМ е отложил за вторник предвиденото си за понеделник заседание означавало, че индиректно участва в дискусията.

Милотинова: Корпоративни интереси са намесват в работата на СЕМ

СЕМ не работи по политическа воля за разлика от предишния НСРТ, но се намесиха корпоративни интереси. Някои членове на съвета работят в конфликт на интереси и въобще не се притесняват от това, заяви председателят на парламентарната медийна комисия Милена Милотинова по време на дискусията. Тя е скептична за ефективността от подобни дискусии и определи срещата като закъсняла. Според нея участниците в дебата бягали от конкретиката на проблемите, а това, което се говорело, нямало чуваемост.

Докато вървеше дебтатът за нов закон, СЕМ обсъди критерии за оценка и концепция на кандидатите за генерален директор на Българската национална телевизия и Българското национално радио.

СЕМ се готви да избира шефове на БНТ и БНР

Стефанова и Лозанов са на различни позиции по казуса с управлението на БНТ от бившия ѝ шеф Кирил Гоцев. Мария Стефанова застана категорично зад Гоцев, уволнен от СЕМ с 5 на 4 гласа заради груби нарушения на медийния закон. Тя гласува "против" отстраняването му и заяви, че "всеки е невинен до доказване на противното", визирайки предстоящото разглеждане на казуса в съда.

Георги Лозанов не крие силно негативното си отношение към управлението на Кирил Гоцев в БНТ. Според Лозанов там текат процеси на "скрита приватизация". Той е един от основните застъпници на идеята за спешен ремонт на Закона за радио и телевизия. Отявлен привърженик е на идеята за публично оповестявне на капиталите на медиите, с което те биха свалили от плещите си подозренията в нечисти сделки и задкулисно трупане на капитали.

Кандидатите за шефове на БНТ и БНР, за които СЕМ насрочи конкурси, трябва да предложат съдържателна аргументация и идеи за развитие на медиите, мястото и ролята на българската култура и идентичност в контекста на бъдещата интеграция към ЕС, да докажат управленския си стаж и мениджърски опит, да имат идеи за управленски екип и структура, както и обществена подкрепа.

По думите на говорителя на СЕМ Юлияна Тончева, цитирана от БТА, концепцията трябва да представи перспективи за развитие на БНТ и БНР като национален обществен оператор, анализ на съществуващата медийна среда, финансиране, програма, технологична част.

Според СЕМ не е приемливо кандидатури да издигат организации, които са на собственици на медии и рекламни агенции, тъй като това представлява конфликт на интереси съгласно медийния закон.

До 5 април СЕМ ще приема документи за кандидатури и номинации за генерални директори на БНТ и БНР. До 31 март ще бъдат уточнени критерии и процедури за двата конкурса. За самоиздигналите се ще са необходими по три препоръки.

Документите за БНР ще се приемат до 30 април, а за БНТ - до 14 май. Селекцията на документите ще бъде съответно на 14 май и на 28 май.

Публичните защити на кандидат-шефовете на БНР са предвидени от 17 до 21 май, а на БНТ - от 7 до 10 юни. Изборът на генералния директор на БНТ ще бъде на 14 юни, а на БНР - на 26 май.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?