Тихановска призова ЕС да разшири санкциите срещу властите в Беларус

Светлана Тихановска

Според Светлана Тихановска, бивш кандидат-президент на Беларус, санкциите срещу ръководството на страната трябва да бъдат разширени, а Германия да поеме повече отговорност, подкрепяйки Беларус. Тя заявява това в публикувано днес интервю за германското сп. "Шпигел".

Беларуската опозиция е благодарна на ЕС за налагането на санкции срещу управниците на страната, но списъкът с ограничения е "непропорционално къс", казва Тихановска. "Санкциите трябва да бъдат разширени. Чуваме много думи на подкрепа, но имаме нужда от дела. Искаме да приканим Германия да поеме повече отговорност за Беларус. Започне ли Берлин, ще подхванат и другите страни от ЕС, убедена съм в това", добавя тя.

Досега ЕС е приел два пакета санкции срещу Минск. Мерките засягат 55 души от държавното ръководство, включително президента Александър Лукашенко и шефове на силови ведомства. Забранено им е влизането в ЕС, ще бъдат замразени и сметките им в европейски банки, ако бъдат открити.

От август, когато започнаха масовите протести срещу обявеното преизбиране на президента Лукашенко, в страната са били задържани 30 000 души, посочва Тихановска. Тя предполага, че през зимата протестите няма да събират толкова много хора, както през топлите сезони, но напролет ще бъдат подновени в предишния им мащаб.

Днес Тихановска ще бъде приета от германския президент Франк-Валтер Щайнмайер. На 6 октомври тя разговаря в Берлин с канцлера Ангела Меркел.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?