Тихомълком се подготвя тотален контрол над тв и радио ефира

Тихомълком се подготвя тотален контрол над тв и радио ефира
При почти пълна тишина правителството, парламентът и регулаторните органи СЕМ и КРС неусетно подготвят тотален контрол на настоящата управляваща гарнитура над електронните медии. Задачата трябва да се осъществи преди изборите, което да гарантира, че тези медии ще попаднат в "правилни" ръце.

В софийския ефир – шоу и сапунки

След поредното преконфигурация на столичния ефир от петте телевизии, които се излъчват, освен трите национални – БНТ, бТВ и Нова, две са чисто развлекателни – GTV и ТВ2. Пред широко затворените очи на Съвета за електронни медии, ТВ2 с консултант Красимир Гергов успя да сключи сделка със собственика на излъчваната в ефира доскоро ББТ и зае мястото ѝ. ТВ2 е собственост на американската компания СМЕ. Гергов я продаде в пакет с Ринг ТВ за 172 млн. долара, но запази позицията си на консултант в нея.

Лицензът за излъчване на тв програма е индивидуален и се издава от СЕМ именно за конкретна програма и е недопустимо един индивидуален лиценз да се заменя с друг, както е в конкретния случай, коментираха експерти, към които Mediapool се обърна. "Все едно бТВ да реши и да отстъпи програмния си лиценз на "Ал Джазира" и от утре тя да започне да излъчва на същите честоти. Това е същият случай и регулаторът пак ли ще си замълчи?", попитаха експерти.

Освен това ББТ има новинарско-коментарна програма, а ТВ2-чисто развлекателна. По тази схема преди две години едно новинарско радио бе сменено с музикално без никаква реакция на регулатора. Друг е въпросът, че преди ББТ в столичния ефир се разпространяваше ТВ "Седем дни", която пак по задкулисни причини отстъпи правото си на телевизията на Петър Манджуков, но поне и двете бяха информационни.

По този начин преди и по време на изборите онези софийски зрители, които разчитат на антените на приемниците си, ще могат да гледат само трите национални телевизии плюс сериали и Азис. Така София ще има стеснен избор на тв информация във важен момент.

Все още има свободни аналогови честоти в столицата, но СЕМ упорито отказва да ги даде заради предстоящата цифровизация. Играчи на пазара, които се борят за аналагови честоти, смятат, че са умишлено ощетени.

Цифровизацията – в ръцете на един частник. Познайте кой?

Почти по същото време правителството прие един законопроект, който, пак според експерти, които са успели да се доберат до него, подготвя за дълги години напред господството на една частна компания, която ще подбира кои телевизии да получат достъп до цифрово излъчване.

Проектът е лошо скроен и няма да издържи пред Конституционния съд или пред органите на Брюксел и вероятно ще се наложи да се преработи. Но той говори за намерението на властта да бетонира предварително определен частник и да подчини ефира на нуждите си. Засега този частник е видим с просто око, ако се съди по експанзията му не само на медийния пазар, осигурена от мощна политическа подкрепа, а и по предлаганата схема да заеме ключово място в радиоразпръскването.

Според законопроекта за публично радиоразпръскване (ЗПР) цифровото излъчване на БНР и БНТ ще се извърши чрез Национална компания "Обществено цифрово радиоразпръскване", която ще изгради платформата за излъчването. Но освен двете национални медии, в законопроекта се предвижда да се създаде и публично-частна компания, която (с гаранцията на държавата) ще изгради платформа за цифрово излъчване на други медии. Частно-държавното дружество с участие 50 на 50 ще има статут на "национален инфраструктурен обект" и държавата ще участва с апорт, а частника – с пари.

Позната ли е схемата? Министерският съвет е на крачка да реализира подобен проект. Финансовото министерство поиска да апортира три масивни сгради и терен в смесено дружество заедно (и отново) с Ирена Кръстева, за да се построи сграда на Националната агенция за приходите. Сделката бе спряна (засега) – неизвестно дали заради очевидно пладнешкия характер на мошеничеството или поради други съображения.

Ако такова дружество за изграждане на платформа за цифрово радиоразпръскване бъде създадено, ясно е, че то ще определя кои телевизии и радиа ще бъдат цифровизирани. Което е край на свободата на информация. То ще има и преимуществото да е първо на пазара, да се е възползвало от държавната помощ (в лицето на апортната вноска), а следващите конкуренти, които ще получат възможност да изграждат мултиплекси, ще са поставени в неблагоприятните условия да платят от джоба си всички инвестиции.

Според запознати проектът на правителството е насочен към един инвеститор. Само дето не са написали името му, коментират те и добавят, че няма особено значение дали инвеститорът ще се казва Ирена Кръстева или Красимир Гергов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?