Тихомир Безлов: Напрежението в МВР заплашва стабилността на правителството

"Срещу полицаите армия ли ще пратите?"

Тихомир Безлов

Полицейските протести срещу готвеното орязване на привилегиите заплашват стабилността на правителството и може да поставят държавата в безпомощно състояние. Така анализатори коментираха ескалиралото във вторник напрежение в МВР, което прерасна в гражданско неподчинение, блокиране не улици, магистрали и други важни пътни артерии.

"Създава се един непремислен системен проблем с непредвидими последици", посочи експертът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов по повод предложението на финансовия министър за намаляване на привилегиите в сектор "Сигурност".

"С тази стъпка се постига ефектът "Меркел“ – прави се нещо наглед нормално, което в следващия момент генерира вълна от проблеми", посочи Безлов, като визира изявлението на германската канцлерка, че Германия е готова да приеме всички желаещи бежанци.

"Един от проблемите е, че финансовият министър не съобразява системните последици във вътрешното министерство. В МВР имаше напрежение покрай цялата политическа нестабилност и очакване за съкращаване на доходи и тази стъпка се превърна в катализатор на много рискова вълна на неподчинение. Това е много сериозен проблем за стабилността на правителството... Какво ще направите? Срещу полицаите армия ли ще пратите?", каза още той.

По думите му системата на МВР е много скъпа заради сегашната схема на социално осигуряване. Той се съгласи с позицията на финансовия министър Владислав Горанов, че трябва да се плащат пари за онова, което остава вътре в системата, а не 20 заплати на хора, които излизат от системата.

Според анализатора това създава огромен финансов натиск както върху системата на МВР, така и върху бюджета.

В същото време той отбеляза, че дори да се отменят много от планираните радикални стъпки, това няма да спре вълната от хора, които ще побързат да напуснат от страх да не загубят привилегиите си.

"Това бе направено почти като преврат, тайно, промяна в последния момент", допълни Безлов пред БНР.

Твърде много чиновници и самоцелни привилегии

Георги Ангелов, старши икономист от Институт "Отворено общество“, коментира от своя страна, че досега нито едно правителство не се е осмелявало да направи реформата в МВР и "затова сме на този хал".

"Трябва да се върви към рационализиране на бюджета на МВР, така че да се насочат към най-важните приоритети повече пари, а не да се разпиляват и да се дават на всички едни и същи привилегии, при положение, че не всички имат еднакъв принос в системата", каза Ангелов.

Той отбеляза, че МВР е една от онези нереформирани системи, в които се "наливат" много пари, но които не произвеждат резултат.

"В МВР има твърде голяма бюрокрация, а служители, които не са полицаи, също ползват социалните придобивки", каза Ангелов.

По думите му практически всички пари отиват за заплати и няма средства за издръжка, инвестиции в техника и дори за бензин.

Има насочване на ресурс не към постигане на резултат, а към самоцелни привилегии, каза Ангелов.

Държавата може да остане безпомощна

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов посочи обаче, че заплатите в МВР са унизителни и ако "Министерство на финансите иска така да управлява системата, е ненормално".

Той заяви, че притесненията са много сериозни заради това, че сектор "Сигурност" може да се срине до такава степен, че държавата да остане безпомощна във вътрешен и международен план, предвид ситуацията, в която живеем.

"Не е решение това, че много хора в сектора ще напуснат", смята той.

БСП и ДПС срещу плановете на Горанов

Очаквано от БСП и ДПС се обявиха срещу готвените промени.

"В много сектори ГЕРБ води политика на изненадка", заяви лидерът на БСП Михаил Миков.

Той посочи, че хората трябва да са информирани за реформите, за да могат да прогнозират живота си, а не, както става - "сега всички са се юрнали да си подават молбите за напускане".

По думите му изборите някак са закрили това, което предстои на страната през следващата година.

Той отбеляза, че е много важно при какви условия държавният служител на полицейска служба в МВР поема тази изключително тежка отговорност. Според Миков да се прави такава промяна за няколко дни, и то по време на избори, така че да се избегнат негативните настроения, е най-малкото некоректно към тези хора.

Всякакви реформи могат да се правят след обсъждане и след ясно заявяване на посоката им, добави той.

С оглед на организирания синдикален протест на служителите от МВР може би ще се стигне до решение, знаете, че засега разговорите са на равнище "министър", ще се качат на равнище "премиер" и после ще му благодарят, предположи лидерът на БСП.

Тази работа сме я виждали и друг път, така че не ни ангажирайте политически, добави той.

От ДПС заявиха "категорична позиция" срещу опита на правителството да премахне обезщетенията, изплащани при пенсиониране, както и надбавките за прослужено време на служителите от сектор "Сигурност".

Според движението обезщетенията и надбавките не са привилегии, а справедлива компенсация за рисковете и трудните условия, при които работят служителите от сектор "Сигурност", както и гарантиране на възможности за тяхната преквалификация след пенсиониране.

"Възразяваме, както срещу същността на исканите промени, така и срещу начина, по който те се правят - без диалог със синдикалните и професионалните организации на работещите в сектора и чрез Закона за държавния бюджет без промяна на съответните специализирани закони", посочват от ДПС.

"Възмутителен е опитът на ресорния министър да избяга от отговорността, която носи към служителите в повереното ѝ министерство. В усложнената от бежанската криза ситуация министърът е длъжен повече от всякога да осигури спокойствие и стабилност на работещите в системата", заявяват от ДПС и допълват, че парламентарната група ще гласува против предложените промени.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?