Тилърсън и Матис призоваха за край на дипломатическия спор в Залива

Държавният секретар Тилърсън

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън и министърът на отбраната Джим Матис призоваха за прекратяване на дипломатическия спор между Катар и другите страни от Залива по време на поредния кръг от американско-катарския диалог за сигурност.

САЩ остават също толкова загрижени, колкото и в началото, каза Тилърсън, откривайки конференцията, чиято цел е да засили политическото, икономическо и културно сътрудничество, предаде ДПА.

Всички страни в спора са американски съюзници, отбелязва агенцията.

Тилърсън подчерта, че конфликтът има директни последици в икономическо и военно отношение за замесените страни, както и за САЩ.

"Ние сме загрижени от реториката и пропагандата, използвани в региона, които всекидневно се изливат в арабските традиционни социални медии", подчерта той.

САЩ имат ключови военни бази в региона, включително в Катар, където е базирано Централното командване. Вашингтон отмени някои съвместни военни учения със съюзниците си в Залива заради кризата.

По думите на Матис от критично значение е "гордите нации от Залива да се върнат към взаимната подкрепа чрез мирно решение осигуряващо разширена регионална стабилност и просперитет".

Във встъпителното си изявление катарският външен министър Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани наблегна на връзките между частния бизнес на Катар и САЩ, като подчерта, че те продължават да функционират "въпреки трудните обстоятелства, пред които е изправен сега Катар".

"Държавата Катар и нейния народ бяха незаконно и несправедливо подложени на блокада. Тази блокада спъва съвместните усилия за осигуряване на стабилността в региона", каза той.

Министърът на отбраната Халид бин Мухамад ал Атия припомни военните отношения с Вашингтон, споменавайки плановете за разширяване на базата Ал Удейд, където е американското Централно командване, и покупката от Катар на американски изтребители Ф-15. Следващият кръг от диалога е догодина в Катар.

Споделяне

Още от Свят