Тилърсън: Няма място в американския обществен живот за ненавист и насилие

Рекс Тилърсън

Няма място в американското общество за ненавист и насилие, каквито бяха демонстрирани в Шарлотсвил, Вирджиния, заяви държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, цитиран от Ройтерс.

Преди да се срещне с канадския външен министър Кристия Фрийланд, Тилърсън коментира събитията от последните дни в Шарлотсвил. "Просто няма място за такава омраза и насилие в американския обществен дискурс и искам да изразя нашето порицание", каза той.

Ден по-рано президентът Доналд Тръмп настоя, че в насилието в Шарлотсвил са участвали както десни, така и леви екстремисти.

След събитията през уикенда Туитър премахна акаунти, свързани с неонацисткия сайт Дейли Стормър, оказвайки натиск от Силициевата долина върху привържениците на идеята за превъзходството на бялата раса, предаде Ройтерс. Базираната в Сан Франциско социална мрежа забранява заплахи за насилие, тормоз и поведение, предизвикващо омраза, и "ще вземе мерки срещу всички акаунти, нарушаващи тази политика", се посочва в нейно изявление.

Конкурентната компания Фейсбук свали няколко страници от Фейсбук и Инстаграм през последните дни, свързани с езика на омразата и организации, проповядващи омраза.

Сайтът Дейли Стормър на белите националисти помогна за организирането на протестите в Шарлотсвил, където 32-годишна жена беше убита и 19 души ранени от кола, врязала се в група, протестираща срещу расисткото сборище. Стотици хиляди хора изпълниха историческия театър в Шарлотсвил вчера, за да почетат паметта на загиналата Хедър Хейър.

През последните дни Дейли Стормър беше достъпен с прекъсвания, а вчера се премести на базиран в Русия интернет домейн с адрес, завършващ на .ru. По-късно през деня сайтът не беше достъпен и на този адрес, посочва Ройтерс.

Фейсбук потвърди, че е била премахната страницата с обявата за организирането на шествието на крайнодесните организации и съобщи, че продължава да отстранява всички постове, които "възхваляват ужасяващите деяния, извършени в Шарлотсвил".

Споделяне

Още от Свят