Тилърсън отхвърли твърдения на Германия за засилващо се раздалечаване между САЩ и Европа

Рекс Тилърсън

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън отхвърли идеята за задълбочаващи се различия между САЩ и европейските им съюзници след изявление на германския външен министър, че Европейският съюз трябва да се осланя по-малко на Вашингтон за външната си политика, предаде ДПА.

Министърът на външните работи на Германия Зигмар Габриел заяви вчера, че Берлин трябва да преразгледа позицията си спрямо САЩ в светлината на политиките на президента Доналд Тръмп и че ЕС трябва "да определи собствените си интереси и да демонстрира мощта си".

Тилърсън отхвърли германските критики и насочи вниманието към вътрешната политика на Германия, чийто канцлер Ангела Меркел се мъчи да състави ново правителство. "Германия в момента преминава през много труден политически процес - Зигмар е част от това", заяви държавният секретар на САЩ.

Габриел алармира също за зараждаща се разломна линия между САЩ и европейските им съюзници във връзка с решението, което предстои Вашингтон да вземе за евентуално изтегляне от споразумението за иранската ядрена програма.

Тилърсън, отбеляза, че той и колегите му от НАТО споделят мнението, че Иран е заплаха за регионалната стабилност с дейностите си в Йемен и Сирия.

"Всички сме много загрижени за справянето с този въпрос", каза пред репортери в Брюксел американският първи дипломат. Той подчерта, че е имал много ползотворни дискусии с натовските си колеги за Иран.

Тилърсън заяви, че главният приоритет в Украйна е да се сложи край на насилието, като се разположат сили за поддържане на мира, предаде Франс прес. Той осъди остро "руската агресия" в Украйна - "най-голямата заплаха за европейската сигурност" - и подчерта, че алиансът не би могъл да нормализира отношенията си с Москва, "докато Русия продължава незаконната си окупация на Украйна".

Русия дълго се противопоставяше на разполагането на мироподдържащи сили, но вече е съгласна, изтъкна държавният секретар. Имаме съществени различия за правомощията, които ще получат мироподдържащите сили, и продължителността на мандата им, и по тази причина продължаваме разговорите с руснаците. Надяваме се да успеем да преодолеем тези различия, тъй като според нас е жизненоважно насилието да спре.

 

При стълкновенията в Източна Украйна продължават всеки ден да умират хора, добави Тилърсън.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят