Тилърсън подкани към преговори страните в катарската криза

Рекс Тилърсън

САЩ призоваха Саудитска Арабия и останалите страни да бъдат отворени към преговори с Катар, в момент, когато те се опитват да разрешат голяма дипломатическа криза със съседната страна, предаде Асошиейтед прес.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън проведе отделни срещи с представители на Кувейт и Катар. Кувейт се опитва да посредничи в кризата, в която участват Катар и арабските му съседи, включително Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Египет и Бахрейн.

Тилърсън и представителят на Кувейт са заявили, че всички страни трябва да покажат сдържаност, за да може да има продуктивни дипломатически разговори, съобщи говорителка на Държавния департамент.

По-рано саудитският външен министър Адел ал Джубейр заяви пред медиите, че няма нужда от преговори, а само Катар да реши дали ще изпълни списъка с условия, представен от четирите страни, припомня АП.

Искането да спре да подкрепя тероризма, отправено към Катар от Саудитска Арабия, Бахрейн, Египет и Обединените арабски емирства, е неоснователно и неприемливо, заяви същевременно пред телевизия Ал Джазира катарският външен министър шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани, предаде Ройтерс.

"Това, което беше представено от страните, осъществяващи блокадата, са просто твърдения, неподкрепени от доказателства, а не искания", заяви шейх Мохамед. "Исканията трябва да бъдат реалистични и приложими, иначе са неприемливи", добави той.

Преди три седмици Саудитска Арабия, Бахрейн, Египет и Обединените арабски емирства наложиха бойкот на Катар, обвинявайки го, че подкрепя екстремисти. Сред исканията им се включва затварянето на турска военна база в Доха, спирането на телевизия "Ал Джазира" и прекратяването на връзките с Иран. Катар отхвърля обвиненията и твърди, че целта на исканията е да ограничи суверенитета му, припомня Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят