Тилърсън предупреди, че санкциите срещу Русия ще останат, докато тя се изтегли от Крим

Сергей Лавров (крайният в ляво) и Рекс Тилърсън (дясно) по време на срещата във Виена, между тях е домакинът - австрийският външен министър и бъдещ канцлер Себастиан Курц.

Санкциите срещу Русия ще останат в сила, докато тя се изтегли от Украйна, заяви в четвъртък държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън на конференция за сигурност във Виена, съобщи Ройтерс.

"Никога няма да приемем окупацията на Русия и опита ѝ да анексира Крим. Свързаните с Крим санкции ще останат, докато тя върне на Украйна пълния контрол над полуострова", подчерта Тилърсън на среща на външните министри от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Докато произнасяше речта си, срещу него на първия ред в залата беше външният министър на Русия Сергей Лавров. По-късно двамата ще имат среща на четири очи, на която се очаква да обсъдят руското предложение за изпращане на въоръжени миротворци на ООН в Източна Украйна като допълнение към невъоръжените наблюдатели от ОССЕ, които вече са разположени там.


Тилърсън се възползва от случая да отправи предупреждение към Москва да не се меси в съседните страни и я обвини, че "въоръжава, ръководи, обучава и се бие на страната на антиправителствените сили в Украйна", съобщи Асошиейтед прес. Той я призова да изтегли военните си сили от източния украински регион Донбас и да изпълни ангажиментите си по Минските споразумения.

Тилърсън отговори също на критиките срещу решението на Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, като подчерта, че президентът на САЩ просто се е съобразил с реалността. Държавният секретар каза, че САЩ ще продължат да се придържат към решение на израелско-палестинския конфликт, предвиждащо "две държави", ако това е желанието на двете страни. Той добави, че решението за окончателния статут на Ерусалим остава в ръцете на Израел и палестинците.

"Целият свят иска мирен процес и САЩ смятат, че съществува възможност за това", изтъкна Тилърсън.

Руският външен министър Сергей Лавров обвини "доминирания от САЩ съюз НАТО, че подкопава сигурността в Европа, като подсилва военния си капацитет по източния фланг, безсмислено се разширява и разполага противоракетна система".

На годишната си среща външните министри на ОССЕ - единствената регионална организация, в която участват САЩ и Русия, освен конфликтът в Украйна ще бъдат обсъдени също теми като противодействието срещу тероризма и човешките права, включително свободата на медиите, посочва ДПА.

Форумът се провежда на фона на най-острото след края на студената война напрежение между западните страни и Русия. Откривайки го, генералният секретар на организацията Томас Гремингер заяви, че "сигурността започва с доверие, а доверието - с диалог". "Крайно време е да съживим днес този диалог", обърна се той към външните министри от над 40 страни.

 

Външният министър на Русия Сергей Лавров призова ОССЕ да увеличи усилията си за гарантиране на сигурността в интернет, предаде Ройтерс. Агенцията припомни, че Москва е обект на ширещи се подозрения, че се е намесвала в президентските избори в САЩ и че стои зад вълната от деструктивни хакерски атаки по света. Русия отхвърля тези подозрения.

 

"Приканваме да се съсредоточим върху разработването и изпълняването на допълнителни мерки за доверие в интересите на гарантирането на кибернетичната сигурност", каза днес Лавров на срещата на външните министри на страните от организацията. Той настоя, че трябва да се направи именно това, "вместо да се клати въздухът с голословни обвинения без един факт".

 

Освен това руският топ дипломат прикани страните членки да консолидират усилията си срещу употребата на забранени медикаменти в спорта и предложи към секретариата на ОССЕ да бъде създадена отделна антидопингова структура.

 

Преди два дни Русия бе изключена от участие в Зимните олимпийски игри в Южна Корея заради "системни манипулации" на допинг проби на руски спортисти, отбеляза Ройтерс.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?