Тилърсън предупреди за криза на етичността в САЩ

Доналд Тръм и Рекс Тилърсън
В очевиден изблик срещу американския президент Доналд Тръмп, бившият държавен секретар Рекс Тилърсън порица "растящата криза на етичността и честността" в американския обществен живот, съобщи Ройтерс. 
 
"Ако нашите лидери се опитват да скрият истината или ако ние като народ започнем да приемаме реалности, които не почиват на факти, тогава ние като американски граждани сме на път да се откажем от свободата си", каза Тилърсън на випускна церемония във Военния институт във Вирджиния. 
 
Тилърсън, който бе уволнен от Тръмп през март след малко повече от година начело на американската дипломация, не спомена президента на САЩ поименно в обръщението си към кадетите в училището в Лексингтън, щата Вирджиния. Той обаче предупреди, че американската демокрация е застрашена от криза на истинността и честността. 
 
"Ако ние като американци не започнем да се борим с кризата на етичността и честността в нашето общество и сред нашите лидери както в публичния, така и в частния сектор, а понякога, за съжаление, дори и сред организациите с идеална цел, то американската демокрация във вида, в който я познаваме, навлиза в годините на залеза си", посочи бившият държавен секретар. 
 
Това бе една от първите му публични прояви и изявления след като Тръмп го уволни. Ройтерс припомня, че президентът често прави или пуска в Туитър изявления, които не са подкрепени от факти. Неотдавна той отрече да знае за плащане от 130 000 долара, направено от личния му адвокат Майкъл Коен на порнозвездата Сторми Даниълс, която твърди, че е имала интимен контакт с Тръмп. 
 
Според медиите тези пари са били предназначени да купят нейното мълчание по въпроса. В разкритие на етичната комисия при Белия дом вчера Тръмп призна, че е върнал на Коен повече от 100 000 долара, без да обяснява за каква цел. 
 
В изказването си Тилърсън посочи още, че придържането към истината и фактите е спойката на американските съюзи с другите световни демокрации. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?