Тилърсън: САЩ остават в Сирия заради "Ислямска държава", Иран и Асад

Пентагонът успокои Турция, че не създава погранична охрана

Тилърсън: САЩ остават в Сирия заради "Ислямска държава", Иран и Асад

Американската армия ще остане в Сирия, докато джихадистката групировка "Ислямска държава" бъде напълно разгромена, но и за да противодейства на иранското влияние и в крайна сметка да помогне за прогонването на президента Башар Асад, заяви държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, цитиран от Франс прес.

"От ключово значение е, в интерес на националната ни сигурност, да запазим военно и дипломатическо присъствие в Сирия", каза Тилърсън в Станфорд, Калифорния, в реч за американската политика по отношение на конфликта.

Военната мисия ще запази приоритетната си цел да се предотврати възможността ИД отново да набере сила, каза държавният секретар и призова да не се допуска същата грешка като през 2011 г., когато преждевременното изтегляне от Ирак позволи на Ал Каида да оцелее в страната, а после да мутира, давайки живот на групировката "Ислямска държава".

Според Тилърсън оттегляне на САЩ би осигурило на Иран златна възможност да заздрави още повече позициите си в Сирия, където Техеран вече присъства, подкрепяйки режима на Асад. "Трябва да се уверим,че решаването на този конфликт няма да позволи на Иран да се доближи до голямата си цел - да контролира района", изтъкна той.

В речта си Тилърсън за първи път направи връзка между американското присъствие и необходимостта да се постигне оттегляне на Башар Асад. "Пълно изтегляне на американските военни на този етап би помогнало на Асад да продължи да тероризира собствения си народ".

Държавният секретар отбеляза, че трайното американско присъствие ще помогне също на легитимните местните цивилни власти да управляват отговорно в освободените от ИД райони. Подчертавайки многократно, че Асад трябва да се оттегли, Тилърсън за пореден път заяви, че САЩ няма да дадат и долар за възстановяване на районите, контролирани от режима в Дамаск, и призова съюзниците да направят същото.

Междувременно Пентагонът успокои Турция, че не създава нова армия или погранична охрана в Сирия, след като Анкара реагира остро на плановете на САЩ да обучат бойци, включително сирийски кюрди, за нуждите на вътрешната сигурност, предаде Ройтерс.

САЩ продължават да обучават местните сили за сигурност в Сирия. Целта на обучението е да се гарантира сигурността на хората, напуснали родните си места, при завръщането им в опустошените им общности, посочи в комюнике Пентагонът.

Изключително важно е да не се допусне групировката "Ислямска държава" да се върне в освободените райони. Не става въпрос за нова армия или погранични сили, отбеляза военното министерство на САЩ.

"Тревогите на Турция са законни. Оставаме напълно прозрачни за Турция по отношение на усилията ни за победа над ИД в Сирия и запазваме ангажимента си към съюзника ни в НАТО и неговите антитерористични усилия", допълни Пентагонът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят