Тилърсън се отправя към Азия на фона на сериозно напрежение със Северна Корея

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, сн: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън ще се гмурне тази седмица във все по-нестабилната обстановка в Северна Азия, посещавайки Япония, Южна Корея и Китай, основните играчи в региона по отношение на севернокорейските ракетно-ядрени изпитания. Мисията се усложнява от безпокойството на Китай от досегашната реакция на САЩ по въпроса.

Пекин усилено възразява срещу първия етап от разполагане в Южна Корея на американска система за противоракетна отбрана. Една от основните задачи на Тилърсън ще бъде да разсее безпокойството на най-голямата страна в Азия и да подготви дълго очакваната визита на китайския президент Си Цзинпин в САЩ.

Четиридневната обиколка на Тилърсън ще бъде следена за сигнали за това какъв подход ще възприеме правителството на Тръмп към изострящото се напрежение със Северна Корея, чийто лидер пренебрегва международните призиви за разоръжаване и ускори програмите за разработване на оръжия. Пхенян извърши две ядрени изпитания и 24 теста на балистични ракети миналата година, засилвайки безпокойството на Вашингтон, че скоро може да се сдобие с ракета, която да може да носи ядрена бойна глава и да е способна да достигне САЩ.

Миналата седмица КНДР изстреля четири ракети в океанските води край бреговете на Япония, след като САЩ и Южна Корея започнаха ежегодните си военни учения. Съюзниците определят ученията като рутинни, а Пхенян ги смята за репетиция за нахлуване.

Правителството на Тръмп търси нови идеи за възпиране на Северна Корея, след като дългогодишните международни санкции и дипломатическа изолация не успяха да постигнат това.
Представителите на Вашингтон твърдят, че всички варианти са на масата, включително военните. Първите заявки обаче са, че САЩ искат да направят така, че действащите санкции да се прилагат ефективно, например по отношение на източниците на постъпления на властите в Пхенян и възможностите им да внасят тайни технологии, които могат да се използват за ядрени оръжия и ракети.

Засега, както изглежда, няма желание да се преговаря със Северна Корея - тоест продължава се позицията на правителството на Обама, което искаше преди каквито и да било разговори КНДР да се ангажира с премахване на ядрените оръжия. Но американските власти не дадоха ясно да се разбере какво ще представлява новият им подход.

Всички погледи сега са насочени към Тилърсън, който ще опита да вкара едни сложни и понякога изострени външнополитически отношения в руслото, необходимо за формулиране на стратегия за региона. Тази задача беше усложнена допълнително миналата година от президента Доналд Тръмп, след като той предизвика Япония и Южна Корея да увеличат своя принос за отбраната си и постави под въпрос основните стълбове на четиридесетилетната дипломатическа линия на САЩ към Китай. Но откакто встъпи в длъжност, Тръмп се опитва да разсее тези безпокойства.

Тилърсън ще пътува с малък самолет без придружаващи го журналисти или специален репортер, който да разпраща съобщения до дипломатическия прес-корпус. Това е скъсване с 50-годишна практика, а дори и с предишните задгранични визити на Тилърсън в Германия и Мексико.

Държавният департамент заяви, че ще допусне базирани в САЩ репортери да отразяват обиколката в Азия, като ще им осигури допуск до всички събития с участието на Тилърсън, но те ще трябва да пътуват отделно с пътнически полети. Тези полети обаче е трудно да бъдат подбрани така, че да се съчетаят с графика на държавния секретар, което усложнява отразяването на обиколката му.

По принцип пътуването на репортери заедно с държавния секретар се прави с цел те да могат да съобщават бързо за развоя на преговорите с други страни. Те също така задават въпроси към американските дипломати в присъствието на чуждестранните им колеги. Тази практика позволява дипломатическата проблематика да се отразява своевременно и цялостно и то от първа ръка. Журналистите ще са там и ако например с държавния секретар се случи нещо неприятно. През 2015 г. Джон Кери падна от велосипеда си край Женева и си счупи крака в деликатен момент от преговорите за иранската ядрена програма.

Някои членове на Конгреса на САЩ се безпокоят, че Тилърсън рискува да позволи чужди правителства да придават облика на медийното отразяване на дадено събитие и да изпрати посланието, че Вашингтон не е ангажиран с подкрепа за свобода на печата. Сенатор Едуард Марки, демократ от щата Масачузетс, призова Тилърсън миналата седмица да преосмисли отношението си. Засега не е ясно дали взетото решение подлежи на промяна.

Държавният секретар пристига в сряда в Япония и ще се срещне на следващия ден с премиера Шиндзо Абе. Абе се опитва да спечели благоразположението на Тръмп, като миналия месец посети частната му резиденция Мар а Лаго във Флорида. По този повод Северна Корея извърши пробно изстрелване на нов тип ракета с двигател с твърдо гориво.

След това Тилърсън отива в Южна Корея, която е обхваната от политическа нестабилност след отстраняването миналата седмица на президента Пак Гън-хе заради корупционен скандал. Пак Гън-хе следваше неотклонно усилията на Вашингтон за изолиране на Пхенян. Фаворитът за неин приемник е Мун Дже-ин, умерен политик, който иска диалог със севернокорейските власти.

На финалната права от обиколката Тилърсън ще има срещи с китайски официални представители в Пекин. Отношенията по тази ос са в труден момент, след като САЩ и Южна Корея започнаха разполагането миналата седмица на противоракетен щит, който според тях е насочен към Северна Корея. Пекин твърди, че в обхвата на радара на системата за ПРО попада и Китай, което може да отслаби възпиращия му ядрен потенциал.

Този спор е заплаха за усилията на Вашингтон да накара Пекин да упражни по-голям икономически натиск върху традиционния си съюзник Северна Корея. Китай наскоро замрази вноса на въглища от КНДР, които са основен източник на постъпления за Пхенян. Китайската страна сега иска САЩ да започнат наново преговорите по ядрения въпрос със Севера.

По БТА.

Споделяне

Още от Свят