Тилърсън се срещна с кубинския външен министър

Рекс Тилърсън

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън се срещна с кубинския си колега Бруно Родригес. Разговорите се състояха, докато американската страна търси отговори за миестериозни "атаки" срещу нейни дипломати в Хавана, предаде Асошиейтед прес.

Разговорите бяха първата дипломатическа среща на най-високо равнище, откакто през януари на власт в САЩ дойде правителството на Доналд Тръмп.

След мистериозните атаки се създаде опасност за започналия при президента Барак Обама процес на разведряване в двустранните отношения.

Нагледен пример за това беше съобщението на Тилърсън, че Държавният департамент на САЩ обмисля затваряне на заработилото неотдавна отново американско посолство в Хавана.

Според американски източници правителството на Тръмп е обмисляло и някои по-ограничени мерки, докато се изясни случаят, като изтегляне от кубинската столица на дипломатически служители, чиито функции не са от съществено значение - така на практика посолството би останало отворено, но няма да е в състояние да работи на пълни обороти.

В разпространено от кубинското министерство на външните работи изявление за срещата се посочва, че Родригес е заявил пред американския си колега, че не трябва да се предприемат "прибързани действия без категорични доказателства", предаде Ройтерс. Според съобщението срещата е преминала в дух на взаимно уважение, а що се отнася до случаите с дипломатите на САЩ, се казва, че е важно американските власти да съдействат на кубинските за изясняване на случилото се. Родригес също така е изразил готовност за продължаване на диалога в сферите от взаимен интерес.

Държавният департамент също разпространи съобщение за срещата, в което се посочва, че Тилърсън е бил твърд и откровен в разговора с Родригес за сигурността на американския дипломатически персонал в Куба. Там се казва още, че държавният секретар на САЩ е подчертал, че кубинската страна има за задължение да гарантира сигурността на служителите на американското посолство и техните семейства.

Преди срещата Тилърсън-Родригес не беше ясно дали американският държавен секретар ще уведоми кубинския си колега за обмисляните от САЩ мерки, както и за хода на американското разследване, отбелязва Асошиейтед прес. Но тази среща в Държавния департамент, която се проведе по искане на кубинската страна, се състоя след речта от миналата седмица в ООН на Родригес, в която той отправи остри критики към Тръмп и политиката на правителството му към Куба. В опит да покаже добросъседско поведение Хавана също така предложи да изпрати лекари и хуманитарна помощ на Пуерто Рико и така да помогне в ликвидирането на последствията от урагана Мария. Пуерто Рико е американска територия.

В продължение на месеци след като дипломати на САЩ в Хавана бяха започнали да се чувстват зле здравословно, двете страни правеха опити въпросът да не стане непреодолим проблем в отношенията им. Нито една от тях не съобщи публично за случаите, дори и след като през май Вашингтон изгони двама кубински дипломати като протест срещу това, че Хавана не е защитила американски граждани на своя земя.

От края на миналата година най-малко 21 дипломати на САЩ и техни роднини почувстваха различни симптоми в резултат на "атаки срещу здравето", както се изрази Тилърсън. Някои бяха диагностицирани с леки мозъчни травми, а други с постоянна загуба на слуха. Американските разследващи започнаха да работят по версия, че атаките са извършени с някакъв вид звуково устройство, но не можаха да установят причината или извършител.

Споделяне
Още от Свят