Тилърсън ще получи 180 млн. долара, напускайки "ЕксънМобил", за да стане държавен секретар

Тилърсън ще получи 180 млн. долара, напускайки "ЕксънМобил", за да стане държавен секретар

Рекс Тилърсън, който е номиниран за държавен секретар в администрацията на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп, ще получи 180 млн. долара, напускайки поста си на шеф на петролния концерн "ЕксънМобил". Това е с около 7 млн. по-малко, отколкото му се е полагало при излизане в пенсия, но без перспективата да оглави Държавния департамент, отбелязва нюйоркският финансов всекидневник "Уолстрийт джърнъл".

Според вестника условията на финансовия пакет, с който Тилърсън ще бъде възнаграден от компанията си, включват и правото му да разпродаде всички ценни книжа на "ЕксънМобил", с които той лично разполага. Самият той потвърди намерението си да постъпи именно така, ако Конгресът го утвърди на високия държавен пост. В момента Тилърсън притежава над 600 000 акции на компанията на стойност около 54 млн. долара.

64-годишният Тилърсън застана начело на "ЕксънМобил" през 2006 г. През юни 2013 г. той бе гост на Петербургския международен икономически форум, където руският президент Владимир Путин го награди с ордена "Дружба" за "значителен принос в укрепването на сътрудничеството в горивно-енергийния сектор".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?