Тилърсън ще посети Москва следващата седмица

Рекс Тилърсън

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън ще посети Москва на 11 и 12 април и ще се срещне с руския външен министър Сергей Лавров, съобщи външното министерство на Русия, цитирано от ТАСС.

"На 11-12 април в Москва на работно посещение ще бъде държавният секретар на САЩ Тилърсън", каза министерството.

"Това е първото му посещение в нашата страна като ръководител на външнополитическото ведомство при управлението на Доналд Тръмп", добавиха от руското дипломатическо ведомство.

Според министерството Лавров и Тилърсън ще обсъдят борбата с тероризма, включително с групировката "Ислямска държава" и други терористични организации, уреждането на сирийския, палестинско-израелския, йеменския, либийския, афганистанския и други конфликти, положението в Украйна, намаляването на напрежението на Корейския полуостров и контрола върху въоръженията.

Руският президентски помощник Юрий Ушаков не каза дали президентът на Русия Владимир Путин ще се срещне с Тилърсън при посещението му в Москва.

"Тилърсън е гост на нашето министерство на външните работи", заяви Ушаков в отговор на въпрос дали се проучва възможността за среща между Путин и държавния секретар на САЩ. "Той (Тилърсън) идва при Лавров, ще видим", каза Ушаков.

Двама американски сенатори призоваха Тилърсън да се срещне с активисти с "демократични възгледи" в Русия, както и с правителствени служители по време на посещението си там по-късно този месец, посочва Ройтерс.

Очаква се в разговорите, които Тилърсън ще проведе в Русия, да бъдат засегнати въпросите за анексирането на Крим, разполагането на руски наземни крилати ракети и ролята на Москва в сирийската гражданска война.

Според сенаторите Джийн Шахин от Демократическата партия и Марко Рубио от Републиканската партия при посещението той би трябвало също така да се срещне с активисти от гражданското общество.

"Ние сме силно убедени, че руснаците с демократични възгледи би трябвало да знаят, че САЩ подкрепят техните стремежи, а като главен дипломат на нашата страна Вие сте в уникална позиция да предадете това послание", заявиха в писмо двамата сенатори.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?