Тилърсън смята, че Куба все още е опасна за американските дипломати

Рекс Тилърсън

САЩ биха "изложили съзнателно на опасност" своите дипломати, ако ги върнат в Куба, заяви държавният секретар Рекс Тилърсън, цитиран от Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че Тилърсън е казал това, въпреки че в доклад на ФБР от миналата седмица се изразява съмнение в достоверността на първоначалната хипотеза за извършени "звукови атаки" срещу американски дипломати в комунистическата страна.

След продължило месеци разследване и четири посещения на агенти на ФБР в Хавана в предварителен доклад на отдел "Оперативно-технически" на бюрото се посочва, че не са открити никакви доказателства здравето на американските дипломати да е било увреждано чрез звукови вълни от специални устройства, научи Асошиейтед прес. В документа с дата 4 януари не се разглеждат други хипотези и се казва още, че ФБР ще продължи да разследва, докато не се докаже със сигурност, че не е имало никакви злонамерени действия за увреждане здравето на дипломатите.

В интервю за Асошиейтед прес Тилърсън каза, че не е убеден, че "тези целенасочени нападения" са приключили. Той защити решението си от септември да изтегли по-голямата част от американския дипломатически персонал и семействата им от Куба и уточни, че няма да промени курса, докато кубинските власти на гарантират сигурността им.

"Да ги върна в Куба ли? Така бих ги изложил съзнателно на опасност. Защо ми е да правя такова нещо, след като нямам никакви средства да ги защитя?", каза Тилърсън в интервюто. "Няма да отстъпя пред никого, който ме накара да направя това."

"Все още смятам, че кубинското правителство, някой в кубинското правителство, може да сложи край на това", каза още Тилърсън.

САЩ никога не са твърдяли, че Куба стои зад атаките, но настояваше, че комунистическите власти на островната държава със сигурност знаят кой ги е извършил. Куба категорично отрича както да е замесена в нападенията, така и да знае кой ги е извършил, припомня АП.

Изказването на Тилърсън и докладът на ФБР показват каква несигурност цари все още в САЩ по въпроса за мистериозните случаи в Хавана - повече от година след като служители на американското посолство там започнаха да се оплакват от здравословни проблеми, включително загуба на слуха, проблеми със зрението и паметта, отбелязва Асошиейтед прес. Появата на симптомите в много от случаите последвала чуването на необясними звуци в домовете на дипломатите, което накара разследващите да заподозрат употребата на някакво футуристично звуково оръжие. САЩ заявиха, че са пострадали 24 техни служители. Канада съобщи, че нейни дипломати също са били засегнати.

Докладът на ФБР, който не е огласяван, е най-ясният признак досега, че САЩ изключват хипотезата за употреба на звуково оръжие. В документа се казва, че бюрото е направило експеримент чрез използване на инфразвук и ултразвук и не е открило никакви доказателства. Инфразвукът е недоловим за човешкото ухо, а ултразвукът е доловим.

През октомври Асошиейтед прес направи публично достояние запис на острия звук, наподобяващ цвърчене, който някои дипломати били чули. Американските власти предупредиха, че не са сигурни дали този звук е увредил здравето на дипломатите или просто е бил вторичен продукт на нещо друго, което е истинският вредител.

Миналия месец Асошиейтед прес съобщи, че лекари се открили мозъчни увреждания при някои от пациентите. Те получили медицинско лечение, след като се прибрали от Куба. Външни експерти обаче изразиха съмнения, тъй като пациентите не са били преглеждани, преди да заминат за островната държава.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят