Тилърсън: Твърденията за смяната ми са смехотворни

Очакваното уволнение на държавния секретар може да се окаже част от масово напускане

Тръмп и Тилърсън
Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън нарече "смехотворни" твърденията на редица американски медии, че Белият дом готви план за неговото отстраняване и заместването му с директора на ЦРУ Майк Помпейо, съобщи Ройтерс. 
 
Пред репортери във Вашингтон краткият му коментар по въпроса бе: "Това е смехотворно... смехотворно", повтаряйки два пъти една и съща дума. 
 
Тилърсън каза това, докато позираше за снимка с премиера на подкрепяното от ООН правителство в Либия Файез ел Сарадж. 
 
Според вестник "Вашингтон пост" обаче очакваното уволняване на Тилърсън може да се окаже част от масово напускане на служители на администрацията в края на първата година от президентския мандат на Тръмп. От известно време има спекулации, че редица високопоставени чиновници, които имат трудни отношения с Тръмп, включително директорът на Националния икономически съвет Гари Кон, може да си тръгнат догодина, съобщи 
 
Тръмп е все по-недоволен от отрицателно медийно отразяване на Тилърсън и е започнал да пита други хора какво мислят за него, което често прави преди да скъса с някого, казаха един високопоставен служител на администрацията и един съветник.
 
Неофициален съветник на Тръмп посочи, че президентът мрази директно да уволнява сътрудниците си и вместо това предпочита публично да ги унижава с надеждата те сами да решат да напуснат.
 
Обаче макар и в Западното крило да има почти единодушно съгласие, че дните на Тилърсън са преброени, моментът и обстоятелствата на тръгването му, както и това кой ще го замени на поста, все още не са окончателно определени, отбелязва "Вашингтон пост".
 
Държавният департамент заяви, че е получил уверения от Белия дом, че няма планове за уволняване на Рекс Тилърсън и заменянето му с директора на ЦРУ Майк Помпейо, пише в. "Гардиън", цитиран от БТА. 
 
Самият Доналд Тръмп обаче не бе толкова убедителен. На въпрос вчера дали Тилърсън ще запази поста си, президентът просто отбеляза, че държавният секретар се намира в този момент в Белия дом. 
 
"Той е тук. Рекс е тук", каза Тръмп.
 
Отношенията на президента с Тилърсън стават все по-обтегнати. Държавният секретар публично се разграничи от него заради недостатъчно острата реакция на Тръмп на неонацистко шествие във Вирджиния, като каза, че президентът "говори от свое име".
 
Ако промените се случат както са прогнозирани, ще се получи един по-лоялен към Тръмп кабинет, а и по-твърдолинеен, особено към Иран. 
 
Помпейо и Котън са категорично против сключеното през 2015 г. ядрено споразумение с Техеран. Котън отдавна подкрепя военни действия и казва, че ограничени въздушни удари ще са достатъчни за възпиране на иранската ядрена програма. 
 
Помпейо пък е намеквал, че администрацията на Тръмп обмисля смяна на режима в Северна Корея, а Тилърсън публично изключи този вариант, пише вестникът.
 
Бившият постоянен представител на САЩ в НАТО и председател на Чикагския съвет по глобални въпроси Иво Даалдер каза: "Решение на президента Тръмп да уволни Рекс Тилърсън от поста държавен секретар би било нещо безпрецедентно. Държавен секретар не е бил уволняван от повече от един век", цитира думите му в. "Гардиън".
Споделяне

Още по темата

Още от Свят