Тилърсън заяви, че Пхенян няма защо да се страхува от САЩ

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, сн: ЕПА/БГНЕС

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън призова Северна Корея да се откаже от програмите си за ядрени оръжия и балистични ракети и заяви, че Пхенян няма защо да се страхува от САЩ, предаде Асошиейтед прес. Тилърсън е на първата си азиатската обиколка в качеството си на държавен секретар. Той ще посети също Южна Корея и Китай по-късно през седмицата.

На среща с японския си колега Фумио Кишида в началото на посещението си в Токио американският държавен секретар Рекс Тилърсън изтъкна важността на сътрудничеството на Вашингтон с Токио и Сеул срещу заплахата от севернокорейската ракетно-ядрена програма, съобщи Ройтерс.

"Тристранното сътрудничество е от решаващо значение, когато сме изправени пред севернокорейския проблем", заяви Тилърсън.

Японският външен министър от своя страна подчерта, че избирането на Япония за първата страна, която Тилърсън посещава в хода на азиатската си обиколка, показва какво важно значение САЩ придават на страната му и на японско-американския алианс.

По-късно днес Тилърсън ще се срещне с японския премиер Шиндзо Абе, а утре ще посети Южна Корея.

Тилърсън каза, че 20 години на американски дипломатически и други усилия, насочени към това Северна Корея да се откаже от ядрените си програми, са се провалили, но не уточни как правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп, което прави преглед на политиката в тази област, възнамерява да се справи с въпроса.

Тилърсън и Кишида призоваха Китай да окаже натиск върху КНДР за промяна.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?