Тим Кук обясни защо Apple предаде протестиращите в Хонг Конг

снимка Ройтерс

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук обясни защо неговата компания се поддаде на натиска на китайските власти и премахна приложение, което се използваше от протестиращите в Хонг Конг. Демонстрантите използваха приложението HKmap, за да наблюдават движението на местната полиция. Apple премахна приложението преди няколко дни, след това го върна, но след отново го премахна.

Американската компания окончателно изтри приложението, когато китайската държавна информационна платформа People Daily публикува статия, в която нарочи Apple като съучастник в “незаконни действия“ в помощ на протестиращите и провокира насилието в града.

Тим Кук защитава решението на Apple да махне приложение в писмо, публикувано на вътрешен сайт на компанията. “Не е тайна, че технологията може да се използва за добро и лошо. Този случай не е по-различен “, пише Кук, цитиран от “Ройтерс“.

Той признава, че приложението може да се използва и злонамерено за насочване на отделни хора към места, където няма полиция. Това може да послужи за улесняване на различни престъпни посегателства.

“Тази употреба поставя приложението в нарушение на закона на Хонконг“, пише Кук. “Това нарушава нашите указания за App Store, забраняващи (приложенията, които могат да нанесат) вреди“, пише Кук.

“Националните и международните дебати ще надживеят всички нас, но те не управляват фактите“, пише Кук. “В този случай ние прегледахме фактите старателно и вярваме, че това решение защитава най-добре нашите потребители“, казва шефът на технологичната компания

Американският сенатор Джош Хоули допринесе много за предизвикане на дебат в Туитър по този въпрос.

“Apple ме увери миналата седмица, че първоначалното им решение да забранят това приложение е грешка“, пише Хоули. “Изглежда китайските цензори са имали разговор с тях оттогава. Кой наистина управлява Apple? Тим Кук или Пекин? “

Споделяне

Още от Свят