Тимерманс: Популисти и националисти искат разединена Европа

Франс Тимерманс

Кандидатът на Партията на европейските социалисти /ПЕС/ за председател на Европейската комисия Франс Тимерманс каза, че в битката с популистките и националистическите сили душата на континента е заложена на карта, съобщи ДПА.

Холандецът Тимерманс е заместник-председател на Европейската комисия. Вчера той излезе на преден план като водеща фигура на Партията на европейските социалисти (ПЕС) на изборите за Европейски парламент през май 2019 г., след като единственият му съперник - словашкият дипломат и заместник-председател на ЕК Марош Шефчович, който отговаря за енергетиката, се оттегли от надпреварата.

"Ще наблюдаваме политически сили, които искрено вярват, че е в интерес на хората, които те представляват, Европа да бъде разединена", каза Тимерманс за предизборната кампания.

"Трябва да се противопоставим с програма, която показва, че искаме да се занимаем с проблемите, които тревожат хората", добави той.

Претендентът от партията, която се представи най-добре на изборите за Европарламент, има реална възможност да бъде избран за следващ председател на Еврокомисията, въпреки че страните членки трябва да одобрят окончателната номинация за поста.

Системата с водещ кандидат беше въведена, за да внесе повече прозрачност в избора и да увеличи избирателната активност.

Очаква се най-големият съперник на Тимерманс да е от консервативната Европейска народна хартия. В четвъртък нейните членове трябва да изберат своя кандидат. За позицията на водещ кандидат на ЕНП се състезават германският евродепутат Манфред Вебер и бившият финландски премиер Александър Стуб.

Споделяне

Още от Европа