Тимошенко издигната за президент на Украйна, Кличко иска да е кмет на Киев

Бившият боксьор предложи демократичните сили да подкрепят Пьотър Порошенко

Тимошенко издигната за президент на Украйна, Кличко иска да е кмет на Киев

Украинската партия "Баткившчина" номинира в събота лидера си и бивш премиер Юлия Тимошенко за кандидат-президент на страната в изборите, насрочени за 25 май. Решението бе взето по време на конгреса на партията в Киев, предаде ИТАР-ТАСС.

Междувременно Виталий Кличко – лидер на УДАР, другата основна партия, участвала дейно в размириците в Украйна, довели до свалянето на президента Виктор Янукович, обяви, че няма да участва в президентските избори, а ще се прицели в надпреварата за кмет на Киев.

След номинирането си Тимошенко обяви, че е решена да води "персонална война срещу олигарсите". Тя смята, че Украйна трябва в най-кратки срокове да се присъедини към Европейския съюз. 

Кличко пък коментира, че единственият шанс за победа в президентските избори е издигането на единен кандидат от демократичните сили, като предложи това да е милиардерът Пьотр Порошенко. Лидерът на УДАР е предложил на делегатите да обсъдят проект за меморандум за сътрудничество на партиите с кандидата за президент.

"Партия Удар е партия на победителите, ние победихме на парламентарните избори 2012 г., победихме заедно с народа престъпната власт", каза Кличко и допълни, че днес враговете са разрухата, тежкото икономически положение, външните заплахи.

42-годишният Кличко беше изразил желание да се кандидатира за президент, но социологическите проучвания показаха, че украинците предпочитат на този пост да застане бизнесменът Пьотр Порошенко, възприеман като компромисна кандидатура. 

В социологическо проучване, публикувано тази седмица, 24.9% от запитаните посочиха, че Порошенко е фаворитът им за президентския пост. За Кличко се обявиха 8.9 на сто от анкетираните, а бившият премиер Юлия Тимошенко получи 8.2 процента подкрепа.

Порошенко беше външен министър от 2009 до 2010 г. по време на проевропейския президент Виктор Юшченко, след което до март 2012 г. беше министър на икономиката в правителството на Янукович. 48-годишният Порошенко, чието богатство според "Форбс" възлиза на 1.6 милиарда долара, официално издигна кандидатурата си в петък. Той обеща да създаде "нова армия, модерна и ефикасна, която да защитава суверенитета и целостта на държавата".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят