Тимошенко подписала за газа с Русия под натиска на евролидери

Лидерът на опозицията и бивш премиер на Украйна Юлия Тимошенко е подписала газовите споразумения с Русия в нарушение на законите на Украйна под натиска на европейски лидер. Това твърди в интервю за италианския вестник "Кориере дела сера" украинският външен министър Костянтин Гришченко, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

В момента Тимошенко излежава седемгодишна присъда именно заради превишаване на правата при подписване на газовото споразумение с Русия през януари 2009 г., след като Москва врътна кранчето на доставките към Европа през Украйна.

 

"През 2009 г. Тимошенко е нарушила действащите по онова време закони и е дала разрешение за подписване на споразумение за газ, което е било много неизгодно за Украйна, без решение на правителството", обяснява Гришченко. Той допълва, че това е било направено по искане на Германия и други европейски правителства, които настоявали за бързо решаване на газовата криза след прекъсването на доставките на гориво в страните от ЕС.

 

За отказа на някои европейски лидери да посетят Украйна за европейското първенство по футбол министърът отбелязва, че първенството не е организирано за политици.

 

На брифинг във външното министерство в петък Гришченко увери, че процесът на евроинтеграция на Украйна не е спрял и че Киев продължава и в момента активните консултации с европейските страни в сферата на енергетиката или борбата с морското пиратство. "Интеграцията в Евросъюза остава за Украйна основна цел", подчерта министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят