Тимошенко спря гладната стачка, лекува се в Харков

Юлия Тимошенко

Бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко е спряла гладната си стачка, съобщи лекуващият ѝ лекар от Германия Луц Хармс в сряда, след като тя бе отведена от наказателната колония, където излежава присъда, в централната клинична болница на украинските железници в Харков за лечение, предадоха украински медии.

 

Тимошенко започна да гладува в края на април в знак на протест срещу оказано срещу нея насилие при отвеждането ѝ против нейната воля за лечение в същата жп болница, в която сега е настанена, но под грижите на  Хармс, който е невропатолог от берлинската клиника "Шарите".

 

Основният опозиционер на украинския президент виктор Янукович започна да се оплаква от болки в гърба след въдворяването ѝ в женския затвор в Храков след произнасянето на седемгодишна присъде заради превишаване на пълномощията при сключване на гозива договори с Русия след януарската криза през 2009 г. Според нейните адвокати тя не може да ходи, но Тимошенко отказваше да бъде лекувана и дори преглеждана от украински лекари. След инцидента с нанесения ѝ побой, синини от който бяха документирани със снимки, на Тимошенко бе предложено лечение от Германия и от Русия, но Киев отказа тази възможност.  

 

"Тя спря да гладува и сега настройваме организма ѝ за нормално хранене", каза Хармс, според когото това ще отнеме няколко дни. Преди дни дъщерята на Тимошенко - Евгения, съобщи, че в резултат на протеста си майка ѝ отслабнала с 10 кг.


Отношението на официалните власти към Тимошенко предизвика протестите на редица европейски лидери, които отказаха да се включат в насрочената за края на тази седмица среща в Ялта и тя бе отменена. Част от еврокомисарите обявиха също, че ще бойкотират предстоящото европейско първенство по футбол, което ще се състои в Украйна и Полша.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?