Тимошенко: Време е Русия да спре да ни третира като по-малък брат

Тимошенко: Време е Русия да спре да ни третира като по-малък брат

Украинският министър – председател Юлия Тимошенко заяви, че е отложила първата си официална визита в Москва, тъй като иска Москва да уважава страната ѝ, предаде Би Би Си.

Това трябваше да е първото ѝ официално пътуване след като пое поста след победата на Оранжевата революция през декември м.г.

Визата обаче беше отложена след като руският генерален прокурор предупреди, че все още я издирва по обвинения в измами през 90-те години, когато Тимошенко оглавяваше най-голямата държавна газова компания в Украйна. Прокуратурата все пак обяви, че няма да я арестува, когато пристигне в Русия, защото има имунитет като премиер на друга държава.

Тимошенко е обвинена, че е подкупвала  представители на руското министерство на отбраната. Соред нея твърденията са политически мотивирани.

Официалното обяснение за отменената визита беше, че Тимошенко е твърде заета с пролетните селскостопански работи.

Пред Би Би Си обаче тя даде да се разбере, че това е протестен акт срещу глупостта на бюрократите, която трябва да бъде коригирана.

“Мисля, че всеки си спомня как руските бюрократи работиха срещу украинската опозиция и мисля, че трудно изоставят старите навици”.

Отложеното посещение обтегна отношенията между Москва и Киев, които и без това бяха напрегнати заради оспорваните президентски избори в Украйна, които предизвикаха Оранжевата революция.

Тогава Русия открито подкрепяше кандидат - президента Виктор Янукович, премиер на страната.

Тимошенко заяви, че е време Русия е престане да третира Украйна като по-нисша и да се научи на някакво уважение. Тя призова двете страни да развиват дългосрочни отношения като равнопоставени партньори.

Тя добави, че руският политически елит е свикнал украинските политици да страдат от комплекс за малоценност. Не искам това да продължава в новите отношения между Русия и Украйна, отбеляза Тимошенко.

Тимошенко освен това заяви пред Би Би Си, че тя и президентът Юшченко работят усилено и с ентусиазъм за членството на Украйна в ЕС – нещо, което беше обещано в предизборната кампания.

“Ако нищо не се промени във вътрешните работи на ЕС, аз съм убедена, че хората във всяка европейска страна ще подкрепят присъединяването ни към европейското семейство”, заяви Тимошенко.

По думите ѝ, тя никога не се е съмнявала, че един ден Юшченко ще стане президент. “Видях, че тази моя вяра се оправда. Старите бастиони на посткомунистическия режим се разпадат пред очите ми. Чудовищата, които превърнаха Украйна в престъпна държава, напуснаха сцената”, добавя тя.

Тимошенко освен това опроверга слуховете за нарастващо разделение между нея и Юшченко, с когото са близки съюзници и оглавиха Оранжевата революция.

Тя планира да работи още десетилетия рамо до рамо с президента и твърди, че двамата нямат сериозни несъгласия.

Тимошенко също така каза, че знае какво говорят за нея хората по улиците.

Нейният оранжев джемпър и облеклото ѝ, нейната навита плитка на главата се превърнаха в запазената ѝ марка по време на просетите и този стил след това беше копиран на други места по света.

Скоро чух последния виц за косата ми:”Знаеш ли какво е това на главата ѝ? Това е зъбчатото колело, което движи страната”, разказва Тимошенко. Тя е доволна, че модели по цял свят възпроизвеждат нейния стил. Това означава, че Украйна задава модата не само в политиката и демокрацията, но също така и в прическите и съм много горда, каза в заключение Тимошенко. 

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?