"ТисенКруп" планира нов логистичен център в България

Германската компания има четири бази у нас, а годишният ѝ оборот е около 150 млн. лв.

Представителите на "ТисенКруп" се срещнаха с част от ръководството на Министерството на икономиката. Сн. Министерство на икономиката

Една от най-големите компании в света в производството на стомана, асансьори и компоненти за автомобилната индустрия "ТисенКруп" планира да отвори нов логистичен център в България, съобщи Министерството на икономиката.

Представители на германската компания са на посещение у нас за проучване на възможности за инвестиции и разширяване на дейността си по покана на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев.

Компанията е на българския пазар от 2005 г. чрез дружеството "ТисенКруп Матириалс България" ООД. В него 80 на сто от акциите се държат от "ТисенКруп", а останалите са собственост на българската "Юпитер Стомана". В България компанията се занимава със складиране и продажба на едро на стоманени продукти и няма производствена база.

"Със сигурност ще останем част от този сектор в България, където постигаме добри резултати", казва Мартин Щилгер, изпълнителен директор за Източна Европа в направление "Материали" на "ТисенКруп". По думите му през последните години те са инвестирали над 5 млн. евро в базата си в София като и към момента я разширяват.

Дружеството разполага с още три бази в страната - в Пловдив, Русе и Бургас. Единствено складовата им база в Бургас е под наем, а останалите са тяхна собственост, става ясно от финансовия отчет на компанията. Базата им в Русе пък е ключова за развитието на компанията на румънския пазар.

Четирите складови бази на компанията покриват около 80 на сто от българския пазар. В момента "ТисенГруп" разглеждат няколко локации за изграждането на новия си логистичен център, се казва в съобщението на икономическото министерство.

Най-вероятно става въпрос за Северозападна България, която в момента не е покрита, но откъдето компанията може да атакува успешно и сръбския пазар.

"Можете да се възползвате от редица насърчителни мерки от държавата, ако планирате нова инвестиция в регион с висока безработица", е казал зам.-министърът на икономиката Александър Манолев по време на срещата. Той е рекламирал и възможностите, които предлагат държавните индустриални зони и е показал локации с перспектива за разширяване.

"Надяваме се не само да останете в страната ни, но и да планирате ново разширение на дейността си, а в дългосрочен план това да бъде основа за откриване и на производства от други сектори на концерна в България", каза още Манолев.

От страна на германския концерн на срещата в икономическото министерство са участвали Мартин Щилгер, изпълнителен директор за Източна Европа в направление "Материали" на "ТисенКруп", Михаел Ридер, ръководител за вътрешната и външна комуникация на концерна, Георги Николов, управител на "ТисенКруп Матириалс България" ООД. Българската страна е била представена още от изпълнителния директор на Национална компания "Индустриални зони" Антоанета Барес и изпълнителния директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев.

Индустриалната група "ТисенКруп" се занимава с производство на стомана, асансьори и компоненти за автомобилната индустрия и търговия със стоки. За концерна работят над 156 000 служители в близо 80 страни по света. За финансовата 2015/2016 г. "ТисенКруп" генерира продажби от около 39 млрд. евро.

Дъщерната ѝ компания у нас - "ТисенКруп Матириалс България" ООД става част от групата през 2005 г. За миналата година оборотът на фирмата е близо 150 млн. лв., което е спад с 5.8 на сто спрямо предходната година (9 млн. лв.). Причината е в намаляването на продажбите на арматурно желязо с 10 000 тона.

Въпреки по-малките приходи печалбата на българското дружество расте с над 3.3 млн. лв. и надхвърля 4.4 млн. лв. през 2016 г. Основната причина за това е ръстът на продажните цени на материалите. Компанията доставя директно на едро за предприятията от металообработващата и автомобилната индустрия у нас, като държи 15% дял от пазара. Персоналът ѝ е 121 души.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?