Заради непрекъснати обжалвания на процедурата

"Титан" и "АЕС-Х" ще продължат да чистят половин София още 10 месеца

Столичната община се надява през това време да избере изпълнители

"Титан" и "АЕС-Х" ще продължат да чистят половин София още 10 месеца

Консорциуми, водени от "Титан" и "АЕС-Х", ще продължат да чистят половин София поне още десет месеца. Това става ясно от регистъра за обществените поръчки.

Те са избрани за пет зони, в които са включени 15 столични района, без тръжна процедура. Причината е "изключителна спешност, предизвикана от непредвидими за възлагащия орган събития".

Непредвидимите събития са обжалването в продължение на близо година обществената поръчка и невъзможността на Столична община да избере фирмите с търг. За да не се затрупа София с боклуци, са подписани срочни договори за 10 месеца. Решението е на зам.-кмета по екология Мария Бояджийска от 10 март 2015 г.

Сега София се надява през следващите десет месеца да избере новите чистачи след тръжна процедура, която е на етап разглеждане на офертите. Няма гаранции обаче, че след като бъдат избрани изпълнители няма да има ново обжалване и да последва ново удължаване на договорите със сегашните почистващи фирми.

Компаниите, които обжалваха досегашните процедури, са малки фирми, които се занимават с почистване и поддържане на зелени площи и междублокови пространства в различни столични райони.

Кой къде ще чисти?

Първа зона, която включва районите "Средец", "Лозенец" и "Студентски", ще се чисти от консорциума "Титан София Център". Дружеството се представлява от Ивайло Даковски. Месечно то ще получава по 670 000 лв., с ДДС.

"Титан София Център" ще чисти и седма зона, в която са районите "Възраждане", "Оборище" и част от "Триадица", като месечно ще получава по 450 000 лв. с ДДС.

Собственик на консорциума е "Търговски център Тракия", който държи 99% от капитала. Дружеството е на регистрирано на Маршаловите острови офшорна компания "Вежен Меритайм" и в ръководството му е Георги Домусчиев. Останалият 1% е собственост на "Титан Клинър". Съдружници в него са "Дорис" ЕООД на Тодорка Иванова Минева, "Инсинератор София" ЕООД на Гавриел Методиев Петков и "Форукам" АД, показва справка в Търговския регистър.

Консорциумът "Титан София Изток" ще чисти срещу 650 000 лв. месечно втора зона, в която са включени районите Панчарево, Искър и Кремиковци.

Консорциумът се представлява от Васил Драгомиров и е собственост на три фирми. Най-голям дял от 60% държи "Нелсен Чистота", в което мажоритарен собственик е "Титан Интернешънъл Холдинг", зад което стоят Димитър Борисов и Иво Иванов. Дружеството е заложено в "Инвестбанк" заради заем от 17 млн. лв., става ясно от справка в Търговския регистър. Миноритарният акционер в "Нелсен Чистота" е Антон Принц Собиески Цу Шварценберг.

В консорциума "Титан София Изток" влизат още "Балкан АД с 35% и "Балканвело" с 5%.

Четвърта зона, която включва районите "Илинден", "Надежда" и "Сердика", ще се чисти от консорциум "АЕС-Х-БатПел" срещу 550 000 лв. месечно. Най-големият акционер в консорциума е "АЕС-Х" с 90%. Дружеството е собственост на Илия Захариев Илиев и Николай Асенов Стоянов. Останалите акционери са "БатПел" (5%) на Иво Любенов Иванов и "Еридантранс" на Лъчезар Симеонов Спасов и Митко Василев Димитров.

Консорциумът "АЕС-Х-РТК" е избран да чисти пета зона, в която влизат районите Банкя, Връбница и Нови искър, срещу 620 000 лв. месечно. Мажоритарен собственик в консорциума е "АЕС-Х" с 66%, а останалите се държат от "РТК" на Иван Димитров Иванов и Николай Георгиев Илиев.

Петте договора с четирите консорциума са сключени със срок на действие "до сключване на договор, в резултат на проведена по съответния ред процедура". Заради непрекъснатите обжалвания е трудно да се прогнозира кога такава ще бъде завършена докрай.

Обжалвания без край

Историята за това как Столична община стига до "прякото" договаряне с определени фирми започва през февруари 2014 г. Тогава със заповед на кмета Йорданка Фандъкова е обявена обществена поръчка за избор на почистващи фирми в петте зони за срок от пет години.

Веднага процедурата е обжалвана от четири фирми – "Джи Ен Ти", "ЛИЕЛ Констракшън", "Комунална Техника" и "АЛДЕС". По-късно в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) постъпва и пета жалба от "Ди Ес Ес Строй".

Общото между фирмите, които обжалват, е, че те имат договори за почистване и поддържане на зелени площи и междублокови пространства в различни столични райони. Една от тях почиства част от софийските трамваи, а друга има договор за чистота в Перник.

Столична община коригира тръжните условия и пуска нова поръчка. Следва нова жалба, този път от "Ем Ти Ай Консултинг", която отново минава през всички инстанции – КЗК и Върховен административен съд. Но за загубени повече от четири месеца.

Докато текат тези обжалвания договорите с почистващите зоните фирми са удължени до 1 март 2015 г.

В началото на декември 2014 г. най-после обществената поръчка стига до подаване на оферти, като постъпват 10. Въпреки денонощната работа на комисията, включително и през почивните дни, изпълнителите все още не са избрани.

За да не остане половин София без почистване на смета и снега от улиците е взето решение в края на февруари да се възложи с пряко договаряне. Така се стига до подписването на 10-месечните договори с четирите консорциума.

Споделяне

Още от Бизнес