"Титан" и Домусчиеви взимат чистенето на Варна със спорна поръчка

Според Радан Кънев общината ще бъде ощетена с 20 млн. лева заради нагласен конкурс,в който печелят най-високите цени

Колаж: <i>mediapool.bg</i>

Фирми свързани с "Титан" и братя Домусчиеви печелят почистването на Варна през следващите 5 години с прогнозната цена от над 61 млн. лв. без ДДС. Двете компании "ЗМБГ" АД и консорциум "Варна 1" ДЗЗД са получили максималните 100 точки за техническата оферта и съгласно заложената формула за определяне на победител ги прави сигурни изпълнители, става ясно от публикуваните документи.

Градът е бил разделен на пет зони, като двата фаворита не се конкурират никъде - единият е кандидатствал за три от районите, другият – за два.

"Обществената поръчка е нагласена и ощетява жителите на морския град, хиляди туристи и данъкоплатци", заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев след извънредно заседание на ръководството на партията в понеделник и настоя министър-председателят да я спре.

Според него опорочени процедури са причината за масовото спиране на големи обществени поръчки през последните седмици, включително във Варна. Преди две седмици бе прекратена обществената поръчка за реконструкция, модернизация и разширение на пречиствателната станция в курорта Златни пясъци на стойност близо 25 млн. лв. и тази за строителство и ремонт улици и паркове за 120 млн. лв.

Поръчката

Обществената поръчка за избор на чистачи на Варна е пусната през юни 2015 г. Част от условията по нея са променени след обявяването ѝ, видно от регистъра на обществените поръчки.

Поръчката е със срок на изпълнение 5 години, а прогнозната цена е над 61 млн. лв. без ДДС.

За районите "Одесос" и "Приморски" кандидатите са двама – "Грийн Партнърс БКС" ДЗЗД (свързано с Румен Гайтански-Вълка) и "ЗМБГ" АД София. Последното дружество получава максималните 100 точки за техническата оценка, а другото 48 точки.

Така на практика "ЗМБГ" АД е сигурен победител, независимо от цената, която предложи другия кандидат, заради формулата за определяне.

Варненци ощетени с 20 млн. лв.

"Крайно непрозрачна процедура, при която две фирми не се конкурират помежду си, като по напълно неясни и публично неоповестени критерии, за петте района на Варна тези фирми печелят по 100 от 100 възможни точки. Докато най-близкият им конкурент получава 48 точки", коментира Радан Кънев.

При положение, че предложените от ЗМБГ и "Консорциум Варна 1" цени са средно с около 40% по-високи от тези на конкурента им, щетата за варненци е е около 20 млн. лева за периода на петгодишните договори, които предстои да бъдат сключени, пресметна лидерът на ДСБ.

Той се обоснова и с това, че ЗМБГ и "Консорциум Варна 1" са участвали само в наддаването за районите, които са спечелили, и така на практика не са били конкуренти в конкурса за възлагане на обществената поръчка.

"По този начин без критерии, без яснота и със смяна по време на процедурата на състава на тръжната комисия се стига до ценови предложения, при които тези две фирми печелят петте района с по-високи цени от тези на конкурентите си", каза още Радан Кънев.

Община Варна отговори, че все още няма окончателно решение по обществената поръчка и няма намерение да я спира.

"ЗМБГ" е старото име на "Заубермахер България". Акционери в него са "Директ инвест" АД, което държи 60% от капитала, и "Бул инвест Груп 2009"АД, сочи справка в Търговския регистър.

"Бул Инвест Груп 2009" официално е собственост на Иван Бучков и Даниела Славчева, която е в управлението на футболен клуб "Лудогорец". Дружеството участва в собствеността на ПФК "Лудогорец", за който публично е известно, че е на братята Кирил и Георги Домусчиеви.

"Директ инвест" АД е собственост на Евгени Цачев Петков. Това е шофьорът на застреляния банкер Емил Кюлев.

За почистването на другите три варненски района има няколко кандидати. За район "Младост" са пет, за район "Владислав Варненчик" – 6 и за "Аспарухово" – 3. И за трите района обаче с максималните 100 точки за техническата оферта получава консорциум "Варна 1".

Акционери в печелившия консорциум са две дружества. Едното е "Нелсeн Чистота", част от холдинга "Титан" на Димитър Борисов и Иво Иванов. Другият акционер е "Ай Ес Ви Трейд" на Веселин Трайков Танов и Слави Георгиев Димитров.

Общината: Чистотата на Варна не може да бъде отлагана

От община Варна изтъкнаха, че при обявяване на процедурата няма подадена нито една жалба по отношение на методиката на оценяване на участниците. "Комисията продължава работа по оценка и класиране", казва заместник-кметът Христо Иванов в разпространено съобщение от пресцентъра на общината.

Обществената поръчка включва много нови допълнителни изисквания към фирмите – нова техника – машини с двигател клас евро 5, нови съдове, по-висока кратност на събираемостта на отпадъците, нови услуги – ръчно и машинно миене на улици и тротоари, метене, събиране на едрогабаритни отпадъци, на биоотпадъци, почистване на пътни знаци, парапети, мантинели, графити и др., казва още Христо Иванов.

Той уточнява, че към момента са оценени техническите оферти, в които кандидатите описват различни показатели. Те се оценяват по специални таблици, с посочени мотиви. Този протокол ще бъде качен на сайта на община Варна в сектор "Профил на купувача", заедно с решението за класиране, така както изисква Законът за обществените поръчки.

"Що се отнася до упражненията по темата "спиране на обществени поръчки" - едни или други ремонти могат да почакат, но чистотата на Варна не може да бъде отлагана и не бива да става обект на политически и други спекулации и заигравки", заявава още Христо Иванов.

По думите му с публикуването на ценовите оферти след приключване на работата на комисията, ще стане ясно, че освен двете фирми има и други участници, на част от които цените са по-високи.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес