Титлата на Контадор от Тур дьо Франс'2010 бе отнета

Испанецът с 2-годишна забрана заради употреба на допинг

Спортният арбитражен съд присъди 2-годишна забрана за участия в състезания на шампиона от Тур дьо Франс за 2010 година Алберто Контадор, съобщи ББС. Испанецът бе признат за виновен за употреба на забраненото вещество кленбутерол по време на победното му участие в Тура. Неговата титла е отнета в полза на финиширалия втори Анди Шлек (Люксембург).

Двегодишната му забраната влиза в сила с обратна дата и ще важи до 5 август, което означава, че Контадор няма да може да участва в Тура през 2012 година. Всички титли през този период на 29-годишния испанец са отнети, включително победата му в Обиколката на Италия през миналата година. За победител е обявен Микеле Скарпони (Италия).

Контадор твърди, че веществото е попаднало в организма му, след като е ял заразено месо.

През февруари той беше оневинен от Испанската федерация по колоездене. Международният колоездачен съюз и Световната антидопингова асоциация пледираха срещу налагането на наказание на Контадор.

"По делото няма установени факти, които да показват, че заразеното месо би могло да е водещо в баланса на вероятните фактори в този случай. За разлика от други страни, основно извън Европа, Испания не е страна, в която са известни случаи на заразено с кленбутерол месо", се казва в решението на арбитражния съд. Тримата съдии заявяват, че в историята не са известни случаи на заловени с кленбутерол атлети, които да са консумирали заразено месо от Испания.

"Съставът намери, че сценариите със заразата на месото и преливането на кръв са възможни на теория, но на практика са крайно невероятни. Според събраните свидетелства най-вероятната причина за открития кленбутерол са заразени хранителни добавки", се казва в присъдата.

Така Контадор стана едва втория колоездач, който губи титлата си от Тур дьо Франс заради положителна допинг проба. През 2006 година американецът Флойд Ландис бе уличен в употребата на тестостерон.

Испанецът заяви, че причината за заразяването е в месо, купено от баски производител. Кленбутеролът е вещество, което се използва във фитнеса за бързо изгаряне на мазнините и натрупване на мускулна маса, но е забранено за употреба в олимпийските спортове. Контадор запазва титлите си от Тур дьо Франс през 2007-ма и 2009-а година.

Споделяне

Още от Спорт

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?