Титулярният шеф на ДКЕВР няма да е от членовете й или МИЕТ

Титулярният шеф на ДКЕВР няма да е от членовете й или МИЕТ

Назначаването на титулярен председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) бе отложено от правителството за следващата седмица, стана ясно след заседанието на Министерския съвет в сряда..

 

Предишният шеф Ангел Семерджиев бе отстранен заради забавени наредби, уреждащи правилата за свободна търговия с електроенергия и природен газа, заради които Брюксел заведе дело срещу България в Сяда на ЕС. Миналата сряда за временно изпълняващ длъжността председател на ДКЕВР бе избран юристът Андон Роков, който дотогава бе член на комисията.

 

Роков обаче явно няма да получи мандат за председател, тъй като преди седмица премиерът Бойко Борисов обяви, че има кандидатура за поста, като не става дума за някого от сегашните членове на регулатора или от Министерството на икономиката и енергетиката.

 

Междувременно на заседание на сформираната през миналата година по искане на Борисов парламентарна комисия за наблюдение на дейността на ДКЕВР стана ясно, че в четвъртък на ново нейно заседание ще се обсъди какъв контрол е упражнявала досега комисията върху работата на столичното парно и останалите топлофикационни дружество от 1 януари 2008 г. досега. Очаква се депутатите да възложат на Сметната палата да извърши проверка на ДКЕВР как е регулирала цените на топлоенергията и следила ли е топлофикационните дружества как ги прилагат. Проверката на одитната институция ще трябва да обхване периода от началото на 2008 – края на април 2013 г.

 

“Това е одит на ДКЕВР, различен от одита на “Топлофикация-София”, обясни председателят на комисията Димитър Главчев.

 

“Обществеността се интересува за това, което е станало този декември, а не отпреди пет години”, възрази депутатът от БСП и бивш министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров по повод проверките, провокирани от недоволството на столичани от високите декемврийски сметки на парно. Димитров посочи още, че проверката на Сметната палата не може да бъде приключена в рамките на този парламент.

 

Споделяне

Още от България