Тийнейджър от Сливен представя Европа в конкурс на ООН за екорисунки

Тийнейджър от Сливен представя Европа в конкурс на ООН за екорисунки

Рисунка на екологична тематика на 13-годишния Искрен Петров от Сливен победи 3500 творби на деца от цяла Европа. Българчето ще представя Европа в 14-ото издание на Международния детски конкурс за рисунка на тема “Зелените градове”, каквото ще е мотото на тазгодишния Световен ден на околната среда - 5 юни.

За първи път тази година световният конкурс е предшестван от регионални предварителни кръгове. Всеки Регионален офис на Програмата на ООН за околна среда (Банкок, Женева, Мексико сити, Вашингтон, Бахрейн и Найроби) избра по един регионален победител и още 100 творби, които да участват на световния финал. Искрен е номиниран от женевския офис на ПРООН.

Творбата на седмокласника от сливенското СОУ “Елисавета Багряна” представя визия за два силно контрастни сценария, представящи красивия, чист и щастлив “Ноев кораб”, отнасящ всичко, което може да бъде спасено от природата и замърсените градове. Картината е уловила някои от основните замърсители в урбанизираната околна среда, обезлесяването и изхвърлянето на отпадъци в реките и езерата.

Финалът на конкурса ще е в самия Световен ден на околната среда – 5 юни, в Сан Франциско, САЩ. Домакин на тържеството ще е губернаторът на Калифорния и бивша филмова екшън-звезда Арнолд Шварценегер. Регионалните победители, сред които вече е Искрен, ще бъдат наградени с по 1000 долара, а световният победител ще получи още 2000.

Техните творби ще участват в световното изложение в Япония, а по-късно и в други държави, както и в Интернет. Рисунките ще се съхраняват в Националния музей по етнология, гр. Осака, Япония.

Министерството на околната среда и водите обсъжда възможностите творбата на Искрен да се използва в българската кампания по отбелязването на Световния ден на околната среда.

Споделяне
Още от България