Тийнейджър от Сливен представя Европа в конкурс на ООН за екорисунки

Тийнейджър от Сливен представя Европа в конкурс на ООН за екорисунки

Рисунка на екологична тематика на 13-годишния Искрен Петров от Сливен победи 3500 творби на деца от цяла Европа. Българчето ще представя Европа в 14-ото издание на Международния детски конкурс за рисунка на тема “Зелените градове”, каквото ще е мотото на тазгодишния Световен ден на околната среда - 5 юни.

За първи път тази година световният конкурс е предшестван от регионални предварителни кръгове. Всеки Регионален офис на Програмата на ООН за околна среда (Банкок, Женева, Мексико сити, Вашингтон, Бахрейн и Найроби) избра по един регионален победител и още 100 творби, които да участват на световния финал. Искрен е номиниран от женевския офис на ПРООН.

Творбата на седмокласника от сливенското СОУ “Елисавета Багряна” представя визия за два силно контрастни сценария, представящи красивия, чист и щастлив “Ноев кораб”, отнасящ всичко, което може да бъде спасено от природата и замърсените градове. Картината е уловила някои от основните замърсители в урбанизираната околна среда, обезлесяването и изхвърлянето на отпадъци в реките и езерата.

Финалът на конкурса ще е в самия Световен ден на околната среда – 5 юни, в Сан Франциско, САЩ. Домакин на тържеството ще е губернаторът на Калифорния и бивша филмова екшън-звезда Арнолд Шварценегер. Регионалните победители, сред които вече е Искрен, ще бъдат наградени с по 1000 долара, а световният победител ще получи още 2000.

Техните творби ще участват в световното изложение в Япония, а по-късно и в други държави, както и в Интернет. Рисунките ще се съхраняват в Националния музей по етнология, гр. Осака, Япония.

Министерството на околната среда и водите обсъжда възможностите творбата на Искрен да се използва в българската кампания по отбелязването на Световния ден на околната среда.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?