Тийнейджър застреля девет души в САЩ, за да е известен

Тийнейджър застреля девет души в САЩ, за да е известен

Тийнейджър застреля девет души и рани няколко, откривайки стрелба в сряда в търговски център в американския град Омаха, щата Небраска, предадоха световните агенции в сряда.

19-годишният Робърт Хоукинс започнал да стреля с пушка в един от секторите на Уестроуд Мол, докато магазинът бил препълнен от пазаруващи за Коледа хора. Той се прицелвал по хората от вътрешните балкони на третия етаж на сградата,  водещи към други нива, преди да обърне пушката към себе си и да се самоубие..

Седем трупа са били открити след пристигането на полицията, други двама починали от раните си в местната болница. Няколко са ранени докато се хранели в ресторантите или преминавали.

Младежът оставил предсмъртно писмо, в което се посочвало, че съжалява за случилото се, но искал да стане известен.

Хоукинс бил в депресия от известно време, а наскоро загубил работата си в "Макдоналдс" и скъсал с приятелката си. Стрелецът живеел при приятелско семейство в предградието Белвю.

Приятелката на неговата майка – Дебора Ковач, разказва пред Асошиейтед прес, че когато младежът отишъл да живее при тях бил "затворен, проблемен млад мъж". Тя съобщава, че Хоукинс ѝ се обадил в сряда, за да ѝ каже, че е оставил бележка в банята и когато тя поискала да ѝ обясни за какво става въпрос, той отвърнал, че е твърде късно и затворил телефона.

В бележката се посочвало още, че Хоукинс обича семейството и приятелите си.

"Има такава бележка", потвърди полицейският шеф на Омаха Томас Уорън, но допълни, че не би могъл да опише съдържанието ѝ, но тя показвала, че всичко е била предварително обмислено. Той допълни, че стрелбата е започнала напосоки и без причина.

Инцидентът е последният от серия масови престрелки в САШ, които предизвикаха дебат за притежаването на оръжие.

Върховният съд ще обсъди правото на въоръжаване на американците в началото на следващата година за пръв път от 70 години насам.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?