Тлъсти бонуси са раздадени в Търговския регистър за времето на срива

Агенцията по вписванията не вижда проблем, Горанов порица част от бонусите

Директорът на Търговския регистър Габриела Козарева сн.БГНЕС

Шефовете на Агенцията по вписванията са получили тлъсти бонуси за периода, когато Търговският регистър се срина и нанесе тежки щети на бизнеса, тъй като беше блокиран 18 дни през август, съобщи вестник "Сега". През октомври новото ръководство на агенцията е разпределило 600 000 лв. "допълнителни възнаграждения за постигнати резултати" за юли, август и септември. Информацията е потвърдена официално от Агенцията по вписванията, където работят около 600 души.

Четиримата софийски директори в Агенцията по вписванията са получили по 5000 лв на човек. Надолу по веригата различни началници са получили по над 2000 лв. Поощрени са и шефовете на отделите, които пряко са носили отговорност за блокажа на регистъра. Най-малко са получили хората, които обслужват офисите на агенцията в провинцията – техните бонуси са били под 700 лв. и те са възмутени от това, защото са понесли лично недоволството на бизнеса, съобщи "Сега"

Решението за паричните премии се взема от шефа на институцията. Това е Габриела Козарева, която оглави Агенцията по вписванията през август с протекцията на "Атака". Няма информация дали самата тя е взела бонус.

"Отделните служители са били поощрени с различни суми въз основа на индивидуална оценка", обяснява Агенцията по вписванията, цитирана от "Сега". По наредба бонуси могат да се дават четири пъти годишно. Парите са от икономии от незаетите щатове и спестени пари, защото служители са ползвали отпуск по болест, който се плаща от осигурителния институт.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева се дистанцира от неудобната тема, обяснявайки, че не тя взема решението за бонусите.

Без вина виновни

След излизането на публикацията в "Сега" шефката на Агенцията по вписванията Габриела Козарева излезе с позицията, в която се казва, че бонуси са получили само добросъвестните служители. Тя уточнява, че хората в институцията, които са отговорни за срива на Търговския регистър не са получили бонуси.

Позицията на Козарева звучи абсурдно, защото трети месец обществото няма никаква информация какво е причинило срива на Търговския регистър. Преди няколко седмици самият правосъден министър Цецка Цачева обясни, че тя също чака отговор на този въпрос.

Знае се, че проблемът е предизвикан от дефектирането на четири диска за памет, но е кой е виновен за това не се знае. Поддръжката на системите на регистъра е била възложена на външен изпълнител, въпреки че в агенцията има специално техническо звено, което получава заплати за това.

Габриела Козарева обяснява, че "всеки работодател търси начини да стимулира служителите си, а в държавната администрация механизмът това да се случи са допълнителните възнаграждения от икономии, които могат да се изплащат до 4 пъти в годината".

"Изплащането на бонуси в Агенция по вписванията е следствие от показани добри резултати на служителите и начин да ги мотивираме да продължават да работят ефективно. Отговорните за срива на Търговския регистър - Директорът и експертите от Дирекция

"Информационно обслужване и технологии", не са получили ДМС (бонуси) за последното тримесечие. Нека не забравяме, обаче, че останалите служители на Агенцията не са спирали работата си, дори и по време на срива", каза Козарева.

Горанов: Не е съвсем правилно

Финансовият министър Владислав Горанов одобри даването на бонуси в Агенцията по вписванията, но само за добросъвестните служители.

"Ако обаче има отпуснати допълнителни възнаграждения на служители или на длъжности лица, които носят отговорност, макар и косвена, свързана с техническия проблем - за мен това е неприемливо. Но като цяло да дамгосваме експертите и служителите от Агенцията по вписвания, не смятам за удачно", каза Горанов.

Бившата шефка на Агенцията по вписванията Виолета Николова бе осъдена за присвояване и за престъпление по служба на 3 години затвор, като присъдата е условна заради здравословното ѝ състояние. Тя беше осъдена, защото през 2011 г. си е дала бонус от 48 000 лв. с аргумента, че работила честно и почтено.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес