Тленните останки на Франко ще бъдат ексхумирани в четвъртък

Тленните останки на Франко ще бъдат ексхумирани в четвъртък

Тленните останки на испанския диктатор Франсиско Франко ще бъдат ексхумирани в четвъртък от мавзолея край Мадрид, в който са положени, съобщи в понеделник испанското правителство, цитирано от Франс прес.

След това останките на Франко ще бъдат пренесени в гробището Пардо в покрайнините на испанската столица.

"Ексхумацията и повторното погребение ще бъдат извършени в тесен кръг, в присътвието на близките му" и на министъра на правосъдието Долорес Делгадо, се казва още в комюникето.

Семейство Франко неуспешно обжалва решението на правителството за изваждане на останките от великолепния мраморен мавзолей в Долината на падналите, увенчан от огромен кръст и построен в планините, на 50 илометра северозападно от Мадрид.

След като дойде на власт през юни 2018 г., министър-председателят социалист Педро Санес направи ексхумирането на Франко един от приоритетите си, за да не бъде повече мавзолеят място за възхвала на франкизма.

На 25 септември испанският Върховен съд отхвърли последната жалба на семейството, потвърждавайки решението на социалистическото правителство за ексхумиране.

Тогава католическата църква увери, че не се противопоставя на ексхумирането на Франко, погребан през 1975 г. в базиликата, която той е построил с труда на хиляди републикански затворници. Неговият гроб е там, на почетно място близо до олтара.

Франко управляваше Испания като диктатор от края на гражданската война, която печели през 1939 г., до смъртта си през 1975 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа