Тленните останки на първия български заложник вече са в България

С военно-транспортен самолет в 4.30 ч. в четвъртък сутринта в България пристигнаха тленните останки на екзекутирания от терористи в Ирак български заложник Георги Лазов. Веднага след кацането на летище София, трупът на Лазов е откаран в Съдебна медицина.

"Тленните останки на Георги Лазов са вече тук. Неговите близки бяха предупредени и присъстваха на летището", съобщи заместник-външният министър и говорител на МВнР Гергана Грънчарова пред БНР.

Българските шофьори Георги Лазов и Ивайло Кепов бяха отвлечени в Ирак от групировката Таухид уа Джихад, ръководена от йорданския терорист ал Заркауи. В запис, разпространен на 8 юли от катарската телевизия Ал Джазира, терористите поискаха американските сили да освободят всички иракски затворници като условие да пуснат двамата заложници. На 13 юли, също чрез Ал Джазира групировката обяви, че е екзекутирала първия заложник и постави като условие за живота на втория освобождаването на жените - затворнички в Ирак.

Два дни по-късно край Мосул беше намерено обезглавено тяло и след идентификация бе установено, че е на Георги Лазов.

На 22 юли световните агенции съобщиха за ново обезглавено тяло, намерено на брега на река Тигър. Според иракските лекари тялото прилича на втория българин Ивайло Кепов, но още няма официалните данни от идентификацията.

Преди ден информацията от Външно бе, че очакват до края на тази седмица тялото на Лазов да бъде транспортирано до България. Днес Грънчарова уточни, че точното време на пренасянето е било уточнено предварително, но не е оповестявано от съображения за сигурност.

МВнР ще фокусира усилията си към идентификацията на второто открито тяло, стана ясно още от казаното от зам.-министъра. "Експертизата на второто тяло тече според правилата, които се прилагат в една такава ситуация и в момента, в който има съвсем категоричен резултат, роднините ще бъдат информирани", каза Гергана Грънчарова.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?