Тленните останки на Симон Вейл ще бъдат положени в Пантеона в Париж

Симон Вейл, бележита фигура на френската политика, оцеляла по време на Холокоста, ще почива до съпруга си в Пантеона в Париж, където са положени тленните останки на други големи французи. Това съобщи в сряда президентът Еманюел Макрон на националното погребение на Вейл, предаде Франс прес.

"Реших, със съгласието на семейството ѝ, Симон Вейл да почива до съпруга си в Пантеона", за да изкажем "огромната благодарност на френския народ към едно от толкова обичаните му деца", каза държавният глава след церемония, на която се събраха около 700 френски и чуждестранни известни личности.

"Вие, госпожо, раздадохте на нашата нация щедри дарове, които я направиха по-добра и по-красива", заяви Макрон пред ковчега, покрит с френския трикольор. "Тя обичаше Европа, винаги се е борела за нея, защото знаеше, че в сърцето на тази европейска мечта стои преди всичко мечтата за мир и свобода", каза президентът, цитиран от Асошиейтед прес.

За да почетат паметта ѝ, дойдоха и чуждестранни правителствени ръководители, сред които Шарл Мишел от Белгия, Ксавие Бетел от Люксембург и Бойко Борисов от България, бивши френски президенти и премиери и на практика цялото сегашно правителство, съобщава Франс прес.

Присъствието на българския министър-председател бе потвърдено и в кратко съобщение на пресслужбата на МС в София, в което се казва, че Борисов е отдал почит на паметта на Симон Вейл и е присъствал на поклонението в Дома на инвалидите в Париж по лична покана от френския президент Еманюел Макрон.

Символ на борбата за еманципация на жените и на изграждането на европейския проект, Вейл почина в петък на 89-годишна възраст. Тя ще е едва петата жена, удостоена с честта да бъде погребана в този храм на републиката, където почиват тленните останки на Виктор Юго, Емил Зола, Александър Дюма и Мария Кюри.

Деветдесетгодишният бивш френски президент Валери Жискар д'Естен е изразил съжаление, че не може да отиде на погребението, казаха хора от обкръжението му. Вейл бе негов емблематичен министър на здравеопазването. През 1974 г. тя преминава през всевъзможни перипетии, за да внесе законопроекта за легализиране на абортите във Франция.

Тази сутрин траурният марш на Шопен посрещна ковчега на Вейл в Дома на инвалидите, внесен от републикански гвардейци малко преди 10,30 часа местно време. Час по-късно той бе изнесен под акомпанимента на песента "Блатните войници", напомняща за затварянето ѝ в лагера на смъртта "Аушвиц-Биркенау".

Симон Вейл е първата жена председател на Европейския парламент (1979-1982). Тя е една от най-популярните и ползващи се с широко доверие обществени фигури във Франция, дългогодишен политик и активист, който работи усилено за европейската интеграция.

Тя е родена на 13 юли 1927 г. в Ница, Франция. През 1944 г., едва на 16, е депортирана в нацисткия концлагер "Аушвиц" със семейството си, от което оцеляват само тя и двете ѝ сестри.

Години по-късно, вече утвърден общественик, тя председателства Фондацията за паметта на Холокоста, като след 2007 г. става неин почетен председател.

След войната Вейл завърша право и политически науки. Участвала е в два правителствени кабинета - като министър на здравеопазването и министър по социалните въпроси, здравеопазването и градоустройството.

Между 1984-1989 г. е председател на групата на либералите, демократите и реформаторите в Европейския парламент и е евродепутат до 1993 г. От 1998 г. до 2007 г. е член на Конституционния съд на Франция.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?