ТНК-БП отстъпи находището в Ковикта на “Газпром”

Консорциумът ТНК-БП продаде на “Газпром” своя контролен пакет в компанията, която разработва Ковиктинското газово находище в Иркутска област, съобщиха в петък световните агенции.

“Газпром” е придобила 62,89% от акциите на компанията Rusia Petroleum, която притежава лиценза за Ковикта, а също 50-процентния пакет в Източно-сибирската газова компания (ИГК).

ИГК е създадена от ТНК-БП и администрацията на Иркутска област на паритетни начала с цел газифициране на Иркутска област от Ковиктинското находище.

Зам.-управителят на “Газпром” Александър Медведев съобщи, че сделката ще приключи в рамките на 90 дни.

По думите му предварителната сума на сделката по изкупуването на участието на ТНК-БП в Ковиктинското находище е 600-800 млн. долара.

Стратегически алианс

Както се казва в прессъобщението на БП, британската компания и дружеството с нейно участие ТНК-БП са сключили меморандум за взаиморазбирателство при създаването на стратегически алианс с “Газпром” за осъществяване на инвестиции в съвместни енергийни проекти и обмен на активи в различни страни на света.

По думите на директора на БП Тони Хейуърд, в началния етап ще се разглеждат проекти на стойност не по-малко от 3 млрд. долара.

Руските надзорни органи неведнъж са отправяли към Rusia Petroleum претенции – според тях, тя не добива предвидените в лиценза обеми газ.

По този повод те заплашиха с отнемане на лиценза на компанията, но решението непрекъснато се отлагаше по политически причини.

“Газпром” и ТНК-БП също са предвидили възможността за обратно изкупуване на 25 процента плюс една акция в Ковиктинския проект в случай, че страните, подписали споразумението, се договорят за проект в рамките на алианса, или одобрят размяна на активи.

В съобщението на “Газпром” се цитират думите на вицепрезидента на БП Джеймс Дюпри, който е нарекъл резултата от преговорите “справедлив за всички заинтересовани страни и за руската държава”.

От руския монополист гледат на сключеното споразумение като на “добра основа за дългосрочно сътрудничество между “Газпром”, БП и ТНК-БП”.

“Ние сме уверени, че нашата работа ще внесе значим принос в засилването на позициите на всяка от страните на международния енергиен пазар”, заявява Александър Медведев.

Заключителните преговори между страните се проведоха в петък в Кремъл в присъствието на първия вицепремиер Дмитрий Медведев, който заема също и поста председател на съвета на директорите на “Газпром”.

След съобщението за новия собственик на Rusia Petroleum акциите на компанията на руската стокова борса увеличиха цената си пет пъти – от един до пет долара за акция.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?