Точка №1 в програмата на Васил Божков: премахване на главния прокурор

Точка №1 в програмата на Васил Божков: премахване на главния прокурор

Куп екстравагантни идеи за реформа на съдебната система представи в сряда хазартният бос Васил Божков, който е кандидат за народен представител и същевременно е обвиняем за 19 престъпления.

Основна точка в програмата на партията му "Българско лято" в сектор "Правосъдие" е "премахването на фигурата на главния прокурор". Предприемачът многократно е заявявал, че акцията срещу него и обкръжението му от началото на 2020 г. цели отнемане на бизнеса му от "хунтата" на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, зад когото според Божков стои Делян Пеевски. Преди време бизнесменът обвини министър-председателя и министри в държавен рекет, който плащал, за да реализира хазартния си бизнес. Прокуратурата не прояви видим интерес към тези твърдения.

"Предлагаме отпадане фигурата на главния прокурор и закриване на специализираните съд и прокуратура", заявиха правните експерти от "Българско лято" в своеобразен онлайн чат с лидера им Васил Божков, който бе излъчен във Фейсбук.

Според хората на Божков чрез отпадане на фигурата на главния прокурор ще се премахне "неговата недосегаемост, неограничена и безконтролна власт, която той упражнява по отношение на останалите прокурори". "Така ще се даде възможност на всички компетентни прокурори, спазвайки закона, да действат по съвест и вътрешно убеждение. Това е една допълнителна гаранция за независимост в действията на прокурорите, когато извършват процесуални действия по разследването".

"Българско лято" предвижда да закрие специализирания съд и прокуратура, тъй като "липсват резултати, ползи и необходимост от тях и защото се използват като "политическа бухалка".

Разследването срещу Божков се води от именно от спецмагистрати.

Партията освен това предлага избор на нов Висш съдебен съвет и съществени промени в неговия състав, мандат и структура. Квотата на парламента във ВСС трябвало да се избира пряко от народа, защото сегашната процедура (избор от Народното събрание на част от съвета, б. р.) създавала възможност за политически натиск върху решенията на ВСС и оттам – върху цялата съдебна власт.

"Ако така продължим, може целият съдебен съвет да се избира от народа", загатна хазартният бос.

Партията се обяви и за създаде дисциплинарна комисия към Висшия съдебен съвет, която да може да разследва магистрати за дисциплинарни нарушения. Подобни комисии съществуват и в момента, има и Инспекторат към ВСС.

"Българско лято" предлага още "промяна на правомощията и мандата на председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд", но повече детайли не бяха дадени.

Прекрояване на съдебната карта с цел по-равномерно разпределение на делата е друга идея на екипа на Божков. Проблемът е, че имало съдилища с по 5 дела годишно, а други - с хиляди. Малките съдилища трябвало да бъдат закрити.

Друго предложение е въвеждането на "персонална наказателна отговорност на длъжностните лица", каквото и да означава това. Въпросната отговорност трябвало да носят "държавни служители, които с действията или бездействията си нанасят вреди върху бизнеса и гражданите". Не е ясно каква би била разликата със сегашното положение, при което има редица хипотези, в които чиновниците носят наказателна отговорност за действията си по служба. "Не може държавният служител или служител на прокуратурата или съда да се крие зад държавата и държавата да понася отговорностите за неговите действия или бездействия", опита да обясни идеята си Божков.

Той се обяви още за премахване на имунитета на народните представители. "Никой не трябва да има имунитет, всички граждани трябва да са равни", аргументира се Божков.

"Българско лято" предлага още създаване на единен орган за борба с корупцията, но не бе обяснено какво ново има в тази идея, при положение че и в момента у нас има подобен орган - Антикорупционната комисия КПКОНПИ.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2021