Точките за пенсиониране може да се увеличат с една

Точките за пенсиониране може да се увеличат с една

Да се увеличи с една необходимият брой точки за пенсиониране, предлага управителят на НОИ Христина Митрева. Предложението дойде след среща в понеделник между лидера на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, социалния министър Тотю Младенов и председателя на парламента Цецка Цачева.

Точките за пенсиониране представляват сбор на изискуемите възраст и стаж за пенсия. В момента за жените при нужни 60 години и 34 години стаж, точките за пенсия са 94. Ако бъдат увеличени с една, нужните точки ще станат 95.

За мъжете в момента при необходими навършени 63 години и 37 години стаж нужните точки са 100 и след промяната ще станат 101.

На срещата е било решено работна група да изготви промени между първото и второто четене на промените в Кодекса за социалното осигуряване.

Ако предложението на Митрева се възприеме, това би облекчило условията за пенсиониране спрямо сега предвижданите изменения. Те гласят, че от следващата година нужният стаж за трета категория труд се увеличава поетапно с три години до 2013 година, а за първа и втора категория се вдига възрастта с две години.

Още миналата седмица обаче социалният министър Тотю Младенов съобщи, че може да се помисли увеличаването на възрастта за категорийните работници да се замени с плавно вдигане на стажа. Възможно е идеята за увеличаването на нужния брой точки да се приложи и за категорийните работници.

Така, докато от КНСБ са разпънали палатков лагер зад парламента и готвят национален протест срещу пенсионната реформа, другият голям синдикат КТ “Подкрепа“ пое по пътя на преговорите с властта.

Попитан дали “Подкрепа“ ще се присъедини към подготвяния за 7 октомври национален протест на КНСБ, Тренчев отговори, че “не е приемливо, когато една институция си науми нещо и определя дати и срокове, друга - абсолютно независима и суверенна, да ѝ се връзва на акъла". По думите му между двата синдиката има съгласие, че има много проблемни точки в законопроекта, но е важна и философията за решаване на проблема.

По същото време в понеделник КНСБ възстанови протестния палатков лагер в градинката зад парламента срещу внесените промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО). В четвъртък миналата седмица започна и подписка, която ще продължи до 16 октомври. Палатковият лагер бе раздигнат в петък заради погребението на лидера на синдикалната организация Желязко Христов.

Само за няколко часа в четвъртък миналата седмица бяха събрани над 600 подписа в палатковия лагер, а отделно КНСБ инициира подписки в цялата страна и разяснителна кампания какво предвижда реформата.

Според промените в КСО стажът за пенсиониране трябва да се вдигне с 3 години до 2013 г., ще се увеличи и пенсионната възраст за хората, работещи в първа и втора категория труд. Промените предвиждат и нарастване на учителския стаж с три години. От КНСБ настояват проектозаконът да бъде изтеглен от парламента и да се подновят преговорите в Тристранния съвет.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?