Тодор Батков също изскочи от досиетата “Панама“

Тодор Батков, снимка БГНЕС

Българският адвокат и бизнесмен Тодор Батков  също е бил акционер в офшорни компании, показват досиетата “Панама“, цитирани от вестник “24 часа“, който единствен в България има достъп до изтеклите архиви на панамската адвокатска кантора “Мосак Фонсека“.

“Да, така е. Имах за кратко по 1 акция в качеството си на адвокат на Майкъл Чорни, които после прехвърлих на друг пълномощник", потвърждава Батков, цитиран от “24 часа”.

Според изтеклите документи три офшорни компании, регистрирани на Британските Вирджински острови между 2004 и 2005 година, избрали българския адвокат Тодор Батков за свой директор на 19 февруари 2008 г.

“24 часа“ пише, че това решение е свързано с разрив в отношенията на Майкъл Чорни и предишият му довереник Франк Нюман. Кавгата е описана на повече от 30 стр. в съдебните архиви на Източнокарибския върховен съд на Британските Вирджински острови, където се води съдебният спор между двамата.

От документите става ясно, че Нюман и Чорни се познават от 2001 година. Двамата предприемат няколко бизнес начинания, сред които общи проекти в Русия, Украйна и Испания. Един от проектите е покупка на хотел в Испания. За целта фирма на Чорни превежда на фирма на Нюман, регистрирана на Британските Вирджински острови, 4.25 млн. долара.

Проектът, заради който двамата се скарват, води началото си през 2004 г. Тогава сърпугата на Чорни Анна си е харесала два новостроящи се апартамента в баровския район Knightsbridge в Лондон. Чорни моли за съдействие Нюман.

За да бъде осъществена покупката на апартамент, през 2005 г. британска посредническа фирма регистрира на Британските Вирджински острови фирмата Heathley. За покупката на другия апартамент под номер 1101 е регистрирана фирмата Thornmead. Нюман е назначен за директор и формален, а не истински собственик.

“Очакването винаги е било имотите да принадлежат на фирмите, които са на г-н Чорни”, се казва в съдебния иск.

Историята излиза на бял свят, след като “Лусака тръст”, регистрирана в Лихтенщайн, която е изцяло собственост на “Парадисо Фондейшън”, притежавана от Майкъл Чорни, и също е регистрирана в Лихтенщайн, иска от съда в Британските Вирджински острови да спре сделките с акции на 2-те компании. “Лусака” претендира, че са нейни. Делото е заведено през 2009 г.

Съдебната битка е дълга и епична. Но така или иначе, след като Чорни и Нюман се скарват, израелският магнат търси друг довереник. Това се оказва българският адвокат Тодор Батков. Той получава по 1 акция в Thornmead и Heathlеy Investments на 19 февруари 2008 г. и се съгласява да стане техен формален директор.

“Като адвокат консултирах Чорни за сделки, трансакции и активи за повече от 1 млрд долара”, разказва Тодор Батков.

На 22 декември 2011 г. Барков прехвърля дела си в Heathley на New Bond, регистрирана в Гибралтар. Дела в Thornmead прехвърля на 21 януари 2013 на Grindelwald Ltd – друга фирма, регистрирана в Гибралтар. На 28 януари 2014 г. подписва ликвидацията на Gwenberry, където е имала участие третата фирма, в която е имал акция и е бил директор от февруари 2008 г. – Forumside.

На 31 март 2014 г. Батков подписва закриването и на самата Forumside с мотив, че компанията няма дейност.

Освен, че работил за Чорни, който бил един от основните му клиенти, адвокатът признава, че има свои офшорни фирми, които декларира редовно и те са напълно законни.

Досега “24 часа“ са разкрили, че в досиетата “Панама“ фигурират имената на Николай и Евгения Банева, както и на червения бизнесмен Петър Манджуков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?