Тодор Димов – Чакъра е бил взривен и след това запален

Тодор Димов – Чакъра е бил взривен и след това запален

Тодор Димов-Чакъра не се е самовзривил след престрелка с полицията преди 10 години, а е бил взривен, след което и запален, за да бъдат заличени следите от убийството, се казва в заключенията от първата експертиза след ексхумацията на тялото на Димов по възобновеното разследване на смъртта му, съобщи вестник "Преса" в понеделник.

Чакъра загина през 2003 година при полицейска акция, ръководена лично от Бойко Борисов.

Първоначално разследването показа, че той се самовзривил с граната в къщата си край Харманли, където се беше барикадирал, за да не бъде отведен в затвора за изтърпяване на присъда. В същото време полицията го обстрелва с гранатомет.

Според новата експертиза, граната действително е имало, но тя е била взривена в задната лява част на тялото му. Шрапнели от нея са открити в лявата бедрена кост с вход отзад. Тъй като Чакъра е бил десняк, то е малко вероятно да е използвал подобна поза, за да се самоубие.

Друго заключение на експертите е, че след взривяването Димов е бил и запален, за да бъдат заличени следите. До този извод вещите лица са стигнали след повторно изследване на тялото на убития, както и на къщата, където са се разиграли грозните сцени. Трупът на Чакъра е бил силно обгорял, но мебелите около него били засегнати в много малка степен в сравнение със състоянието на тялото. Наоколо е имало фотьойли от изкуствена кожа, които е трябвало да изгорят като факли. Затова логичен е изводът, че е горял само трупът, но не и помещението, в което се е намирал. Именно това е насочило експертите към извода, че той е бил запален, допълва изданието.

В рамките на възобновеното разследване е установено още, че съдебният лекар, правил първата експертиза за смъртта на Чакъра, си е запазил като сувенир дясната му ръка, която десет години е била в хладилник на съдебна медицина. На един от пръстите ѝ е и халката от шплинта на гранатата. Тя е иззета от прокуратурата.

Състоянието на ръката потвърждава извода за подмяна на фактите и логиката, че гранатата е била подпъхната под тялото на Димов - обгарянето на ръката видимо не отговаря на обгарянето на халката от гранатата. Преди десет години същият доктор посочил, че халката е нахлузена на един пръст, който се оказва прострелян, а тя се намирала на съвсем друг.

Скорошният оглед на къщата край Харманли показва, че помещението, в което е намерено тялото на Чакъра, е коридор, в който той явно се е криел от изстрелите. Коридорът е с капандура на височина човешки ръст. За да стреля срещу полицаите, той е трябвало да се качи поне на един стол. Според балистиците обаче подобна стрелба трудно можела да застраши живота на някого.

Окончателната съдебно-медицинска експертиза се очаква да посочи на какво се дължи разликата между огромната степен на обгаряне на трупа и мебелите наоколо, както и несъответствието между изгарянето на тялото, ръката и халката от гранатата. Ще се търси отговор и на въпроса колко гранати са били използвани срещу Чакъра.

Разследването за смъртта на Тодор Димов беше възобновено след осъдително решение от Европейския съд по правата на човека срещу България. Страната ни бе призната за виновна за отнемане на правото на живот и непълноценно разследване на полицейската операция.

Първо властите обявиха, че Димов се е самоубил с граната във вилата си, докато е бил обкръжен от полицията. В същото време къщата е била обстрелвана с гранатомет по нареждане на Бойко Борисов, тогава главен секретар на МВР и ръководител на операцията. Разследването не изяснява точно каква е била причината за смъртта на Димов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?