Тодор Тагарев: Армията е най-реформираната публична институция

Българската армия е реформирана в много голяма степен съобразно съвременните изисквания и може би е най-реформираната публична институция у нас, заяви служебният военен министър Тодор Тагарев в четвъртък.

"Военнослужещите знаят своите задължения, командирите са с високо образование, владеят съвременната военна техника и притежават необходимите войнски умения", каза още Тагарев, след като откри в Ямбол първият специализиран общински музей на бойната слава в страната.

Армията премина през последните две десетилетия серия разнопосочни реформи, които доведоха до рязкото намаляване на числеността ѝ. Последното значително орязване на личен състав бе по времето на кабинета "Борисов". Всички реформи в тази посока се правеха под мотото "малка, но модерна армия", като в крайна сметка то бе постигнато само в първата си част.

Наскоро служебният военен министър призна, че основната техника в армията е съветска и с нея има много проблеми. Освен това повдигна въпроса за многото военни, които де факто работят като скъпоплатени чиновници.

В четвъртък Тагарев заяви обаче, че е оптимист за бъдещето на армията.

На този фон той коментира и доста неясните планове на служебното правителството да продължи процедурата по избор на нови изтребители.

“Това е дълъг процес, много работа е свършена до момента и ние правим някои стъпки в продължение на тази дейност“, каза Тагарев.

Сделката се подготвяше от бившия военен министър Аню Ангелов, който реши за нея да не се провежда конкурс, а да бъде реализирана чрез директни междудържавни преговори. Така работна група в министерството месеци наред анализираше проекта, след което МО обяви, че след проведен анализ и от 15 подадени оферти са се спрели на три - нови самолети "Грипен" от Швеция, употребявани "Еврофайтър Тайфун Транш 1" от Италия, употребявани Ф-16 МЛУ от Португалия - с цялостен логистичен пакет от САЩ.

Служебният премиер Марин Райков и финансовият министър Калин Христов обявиха обаче, че тепърва ще се прави анализ какъв изтребител е необходим и след това ще се искат оферти от производителите, а не на държавно ниво, каквито оферти се искаха до момента.

Евентуалното закупуване на изтребители ще е най-скъпата държавна поръчка през последните години, като предишното правителство бе поставило таван на сделката от 700 млн. лева. По закон договорът трябва да бъде одобрен от Народното събрание.

След откриването на музея Тагарев каза още, че "най-ценният експонат е желанието на хората да се възкреси славата на Българската армия, да се запази за поколенията нейната героична история".

"Смисълът на тези паметници и музеи е не само да съхраняват спомена за минало величие, но и да припомнят на днешните поколения, че нашите предци се бориха и загинаха за една кауза – не политическа, не партийна, не икономическа, не дори и лична. Те се бориха и загинаха за обединението и величието на Родината, за свободата на поробените братя“, каза Тагарев.

Споделяне

Още по темата

Още от България