Тодор Живков лъгал за цвета на очите си

Сайт на агенция "Архиви" представя полицейски досиета от опреди 1944 година

Мартин Иванов, директор на агенция "Архиви", сн. БГНЕС

Държавната агенция "Архиви" представи в понеделник поредната си дигитална колекция от документи – сайт с полицейските досиета на известни личности от преди 1944 г.

Директорът на агенцията Мартин Иванов обясни, че става дума за документи от полицейските досиета на 26 известни личности, сред които Тодор Живков, Вълко Червенков, Трайчо Костов, Никола Вапцаров, Йосиф Хербст, Младен Исаев, както и основните фигури от опита за преврат срещу Живков - генералите Иван Тодоров - Горуня и Цвятко Анев.

"Дигитализирали сме само документите с информационна стойност, но за Живков сме представили всичко, събрано в две папки, заради неговата роля в този отрязък от време и след това", каза Мартин Иванов.

Той коментира, че папките за Живков са подозрително тънки, независимо от широко пропагандираната му конспиративна дейност преди идването на комунистите на власт през 1944 г.

От документите обаче става ясно, например, че Живков се е опитвал да заблуди полицията за цвета на очите си. В някои от полицейските си разпити той е заявил, че очите му са са черни, а в други ги е посочил като пъстри.

По думите на Иванов това е показателно за манталитета на Живков още от 1934 година.

Огромният полицейски архив на шефа на полицията по онова време Никола Гешев, допреди няколко години е бил собственост на МВР, но вече досиетата са предадени на агенцията.

"Нищо шокиращо няма. Всички знаем градските легенди, че еди кой си или еди коя си са били агенти на Никола Гешев. За съжаление, очевидно при тези хора на върха на управленската пирамида 30-40 години и да е имало такива документи, логично е те да изчезнат", коментира Иванов.

Той посочи, че дигитализираните документи от досегашните три проекта на ДА "Архиви" са посетени от над 100 000 души.

Вече можем да говорим за едно съществено ползване на архивните документи, заяви Иванов.

Агенцията вече представи сайтове за спасяването на българските евреи, за загиналите в Балканските войни и с протоколите и решенията на Политбюро на БКП.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?