"Той е толкова голям, че понякога ме засенчва"

"Той е толкова голям, че понякога ме засенчва"

"Честитя на Бойко Борисов рождения ден, въпреки че той е толкова голям, че понякога ме засенчва”. С тези думи италианският министър-председател Силвио Берлускони започна речта си при откриването в София в неделя на паметник на италианския национален герой Джузепе Гарибалди.

Берлускони специално обаче подчерта, че, когато се родила идеята за днешната церемония и няколкочасовото му посещение у нас, никой не знаел, че тя ще съвпадне с рождения ден на българския му колега. Двамата премиери договориха визитата при официалното посещение на Борисов в Рим на 21 май т. г.

Церемонията премина при строги мерки за сигурност, като часове преди това бе блокирано автомобилното движение в широк периметър, а за журналистите бе въведен е специален пропускателен режим с две последователни проверки на документите. Полицаи пък бяха разположени по покривите на сградите в близост до площад "Гарибалди.

Продължаваме делото, което започнахме в Рим като поставихме там паметник на Иван Вазов, заяви премиерът Борисов по време на церемонията, на която присъстваха вицепремиерът Цветан Цветанов и поне половината от правителството, както и председателят на Народното събрание Цецка Цачева, лидерът на "Атака” Волен Сидеров, столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тя, както и всички оратори на тържеството, не пропусна да честити рождения ден на премиера и освен здраве и сили му пожела "да има поне толкова добър екип, колкото е имал като кмет на София”. Фандъкова обясни, че обновяването на пространството на площад "Гарибалди” е подаръкът на общината за рождения ден на Борисов.

Той пък каза, че приема с "благодарност тази прекрасна градинка”.

В италианската делегация бяха заместник-кметът на Рим Мауро Кутруфо,  заместник държавният секретар Паоло Бонаюти, съветникът на италианския премиер и посланикът в София Стефано Бенацо.

Автор на паметника е скулпторът Георги Чапкънов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?