Тойота изтегля над 400 000 хибридни автомобила заради проблем със спирачките

Тойота изтегля над 400 000 хибридни автомобила заради проблем със спирачките

Тойота съобщи, че изтегля около 436 000 хибридни автомобила по света, включително и най-новия си модел Приус, заради проблем със спирачките.

Изтеглят се над 200 000 коли Приус, продадени в Япония и още 8 500 във Великобритания.

Приус е най-продаваният модел в страната за 2009 г. Той бе пуснат в продажба през май и е най-популярният хибриден модел в света. Мярката важи и за Приус Пи Ейч Ви, САИ (който се продава само в Япония) и Лексус Ейч Ес 250 ейч.

Извън Япония, Тойота ще изтегли около 213 хиляди хибридни автомобила, около 150 хиляди от които в Северна Америка.

"Тойота Балканс" ЕООД, официалният вносител и дистрибутор на Тойота за България, съобщи във вторник, че ще проведе съответната сервизна кампания за трето поколение Приус в България, едновременно с европейската кампания. В България, където моделът дебютира през юни 2009, до момента са продадени 5 автомобила, с чиито собственици ще бъде установен личен контакт още тази седмица, заявиха от "Тойота Балканс".

В официалното съобщение на Тойота за изтеглянето на автомобилите се посочва, че мярката се предприема, защото сигурността на клиентите е най-важна.

Преди това Тойота изтегли други 8 милиона автомобила поради други технически дефекти.

Преди да направи съобщението за новата изтеглена партида, президентът на компанията Акио Тойода написа в американския в. "Вашингтон поуст", че е "дълбоко разочарован", тъй като не могат да поддържат високите стандарти, които очакват клиентите в САЩ.

"Като президент на Тойота аз поемам лична отговорност. Ето защо аз лично повеждам усилията за възстановяване на доверието в нашата дума и в нашите продукти", пише още Тойода.

От пазара се изтеглят коли модел Приус от трето поколение, произведени преди 27 януари 2010 г.

Оплаквания за проблеми със спирачките, проявяващи се на неравен хлъзгав път, има в САЩ и Япония.

От Тойота обвиниха софтуерната система и заявиха, че проблемите са отстранени при автомобилите, продадени тази година.

Предприетата мярка допълнително накърнява репутацията на Тойота като лидер в производството на хибридни автомобили и на технологията, която компанията планира да въведе за всичките си модели.

Кризата с изтеглянето на коли доведе до загуби за Тойота в размер на 31 милиарда долара от 21 януари.

Приус е синоним на хибридна кола и като се имат предвид мащабите на кризата, изтеглянето на толкова много коли може да подкопае доверието на потребителите в тези автомобили, смятат анализатори, цитирани от агенция Блумбърг.

Американското министерство на транспорта започна разследване по сигналите за проблеми със спирачната система на Приус, тъй като са получени 124 оплаквания от клиенти, като в четири случая е докладвано, че се е стигнало до катастрофи.

"Тойота Мотор Европа" оповести, че ще проведе специализирана сервизна кампания за 52 903 автомобила Приус трето поколение, за да извърши модификация на софтуера, който управлява антиблокираща система на спирачките (ABS).

Сервизната намеса се състои в промяна в управляващата програма на ABS системата в електронния контролен блок (ECU) с цел да се подобри времето за реакция и общата чувствителност на системата към приплъзване на гумите. Процедурата е безплатна, отнема приблизително 40 минути и се извършва със стандартно тестово оборудване, с което са екипирани всички оторизирани дилъри на Тойота, се казва в съобщението.

За разлика от САЩ, досега няма данни за проблеми със спирачната система на автомобили Приус в Европа.

В Европа не са засегнати други модели Тойота, както и не е засегнат нито един модел на Лексус.

Споделяне

Още от Бизнес