Тойота изтегля над 7 млн. автомобила от пазари по света

Тойота изтегля над 7 млн. автомобила от пазари по света

Най-големият японски производител на овтомобили Тойота (Toyota) обяви, че ще изтегли 7.43 милиона автомобила по света заради опасност от пожар, който може да бъде предизвикан от електрическата система за вдигане и сваляне на стъклата при моделите Корола (Corolla), Ярис (Yaris) и Камри (Camry).

От европейския пазар ще бъдат изтеглени 1.39 млн. коли; от Великобритания – 138 000, от САЩ 2.47 милиона и от Китай 1.4 милиона.

Това е най-мащабното отделно изтегляне, след като Форд изтегли 8 млн. автомобила през 1996 г., отбелязва ББС.

От Тойота обявиха, че няма данни за инциденти, наранявания или смъртни случаи в резултат на проблема със системата за вдигане и сваляне на прозорци.

Компанията изтегля 459 000 автомобила в Япония, 650 000 в Австралия и Азия, стотици хиляди от пазарите в Близкия Изток, както и от други по-малки пазари по света.

Количеството на изтеглените автомобили е приблизително същото като броя на продажбите, отчетени от Тойота за миналата финансова година.

От Тойота не съобщават колко ще им коства изтеглянето.

Дефектът е установен при определени модели на Yaris, Vios, Corolla, Matrix, Auris, Camry, RAV4, Highlander, Tundra, Sequoia, xB и xD, произведени между 2005 и 2010 година.

През следващите седмици компанията ще влезе в контакт със собствениците на засегнатите модели и ще ги помоли да докарат автомобилите си да бъдат проверени за евентуален проблем.

От Тойота поясняват, че отстраняването на проблема отнема около 40 минути.

Това мащабно изтегляне е поредното за Тойота, която през последните години вече бе принудена да вземе такива мерки, понасяйки тежък удар върху репутацията си.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?