Тойота изтегля над 7 млн. автомобила от пазари по света

Тойота изтегля над 7 млн. автомобила от пазари по света

Най-големият японски производител на овтомобили Тойота (Toyota) обяви, че ще изтегли 7.43 милиона автомобила по света заради опасност от пожар, който може да бъде предизвикан от електрическата система за вдигане и сваляне на стъклата при моделите Корола (Corolla), Ярис (Yaris) и Камри (Camry).

От европейския пазар ще бъдат изтеглени 1.39 млн. коли; от Великобритания – 138 000, от САЩ 2.47 милиона и от Китай 1.4 милиона.

Това е най-мащабното отделно изтегляне, след като Форд изтегли 8 млн. автомобила през 1996 г., отбелязва ББС.

От Тойота обявиха, че няма данни за инциденти, наранявания или смъртни случаи в резултат на проблема със системата за вдигане и сваляне на прозорци.

Компанията изтегля 459 000 автомобила в Япония, 650 000 в Австралия и Азия, стотици хиляди от пазарите в Близкия Изток, както и от други по-малки пазари по света.

Количеството на изтеглените автомобили е приблизително същото като броя на продажбите, отчетени от Тойота за миналата финансова година.

От Тойота не съобщават колко ще им коства изтеглянето.

Дефектът е установен при определени модели на Yaris, Vios, Corolla, Matrix, Auris, Camry, RAV4, Highlander, Tundra, Sequoia, xB и xD, произведени между 2005 и 2010 година.

През следващите седмици компанията ще влезе в контакт със собствениците на засегнатите модели и ще ги помоли да докарат автомобилите си да бъдат проверени за евентуален проблем.

От Тойота поясняват, че отстраняването на проблема отнема около 40 минути.

Това мащабно изтегляне е поредното за Тойота, която през последните години вече бе принудена да вземе такива мерки, понасяйки тежък удар върху репутацията си.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво правителство е добре да има сега?