"Тойота" със загуби за първи път от почти 60 години

Най-големият автомобилостроител в света – японската компания "Тойота" – отчете за първи път от 1950 г. годишна загуба, предаде ББС. Причината за това стана глобалната икономическа криза, понижила търсенето на автомобили.

Чистите загуби, според представител на компанията, са близо 437 млрд. йени (4.4 млрд. долара) за миналата финансова година, която започна на 1 април 2008 г. Година по-рано "Тойота" реализира рекордни печалби.

Автомобилостроителят очаква да понесе още по-големи загуби през текущата финансова година.

Както и при останалите ѝ конкуренти "Тойота" понижи обема на производство.

Ръководството на автомобилния гигант счита като причина за големите загуби и високите цени на суровините, както и силната йена, която оскъпява износа на коли.

Както заяви президентът на компанията Кацуаки Ватанабе, през миналия финансов период са се понижили и поръчките, и приходите. Той добави, че загубите са следствие от същественото намаление на продажбите на коли, особено в САЩ и Европа.

"Тойта" предполага, че в текущата финансова година – от април 2009 до април 2010 година – чистите загуби ще бъдат още по-големи – около 550 млрд. йени (5.5 млрд. долара).

"Предполагам, че ще мине известно време, преди финансовите пазари на Европа и САЩ да се възстановят след края на кризата", добави Ватанабе.

Друг лидер на японската промишленост – "Тошиба" – също отчита загуби. В края на финансовата година чистите загуби на компанията достигнаха 3.5 млрд. долара, а продажбите спаднаха с 13%.

"Тошиба" планира да привлече 5 млрд. долара, издавайки нови акции.

Споделяне

Още от Бизнес