"Тойота" смята след 5 години да разработи кола с изкуствен интелект

 Джил Прат

Японският производител на автомобили "Тойота" (Toyota) планира през следващите пет години да развие системи в помощ на шофьорите, в които е интегриран изкуствен интелект, за да се подобри сигурността на автомобила, съобщи ръководителят на подразделението за разработки на автомобилния гигант Джил Прат, цитиран от Ройтерс.

Той оглави неотдавна създадената от "Тойота" компания за проучвания и развитие, чиято основна цел е именно разработването на изкуствен интелект.

Прат отбеляза, че целта на компанията е да подобри безопасността на автомобилите и те да могат да предвиждат и избягват ситуации, които биха довели до катастрофи.

Намеренията на тази компания, наречена Институт за проучвания на "Тойота" (Toyota Research Institute), са да похарчи 1 милиард долара през следващите пет години на фона на засилената конкуренция за разработване на самоуправляващи се автомобили.

Концепцията да се позволи на колите да мислят, действат и да поемат от шофьора част от контрола върху автомобила представлява ключова платформа в усилията на "Тойота" да произведе кола, която да може да се движи автоматично по магистралите до олимпийските игри в Токио през 2020 година

Споделяне

Още от Бизнес