"Тойота" временно спира работа

"Тойота Мотор Корпорация" ще спре производството в японските си заводи за 11 дни през февруари и март заради драстичен спад на продажбите в САЩ, съобщи във вторник Ройтерс.

Намаляването на продажбите на американския пазар на японския автомобилен гигант е 37% през декември. Това е най-големият спад от над 25 години за Тойота.

"Не съм очаквал кризата да вземе чак такива размери", призна президентът на “Тойота” Кацуаки Уатанабе.

За този месец компанията вече обяви спиране на работата в 12-те си японски завода за три дни.

Декември беше най-тежкият месец за автомобилната индустрия от 1992 г. насам, като американските и азиатските автомобилни гиганти претърпяха катастрофални загуби.

Продажбите на “Крайслер” се понижиха с 53% миналия месец, а конкурентът му “Дженеръл Мотърс” с мъка си издейства 17.4 млрд. долара държавна помощ от спасителния план за икономиката на американското правителство.

Загубите на “Хюндай” се равняват на 48% спад в продажбите, а компанията отвърна с необичайна рекламна кампания – оттам даваха възможност собствениците на нови автомобили да ги върнат обратно, ако бъдат съкратени.

Декемврийските продажби на “Хонда” намаляха с 35%, а на “Форд” – с 32%. “Дженеръл Мотърс” и “Нисан” регистрираха спад от 31%.

През 2008 г. в САЩ са продадени 13.2 млн. автомобила в сравнение с 16.2 млн. през 2007 г.

Споделяне

Още от Бизнес