Ток, газ и парно поскъпват от догодина

Ток, газ и парно поскъпват от догодина

През следващата година ни чака повишение на цените на тока, газа и парното, стана ясно на заседание на парламентарната енергийна комисия в сряда, на което бе изслушан председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов. Той бе поканен от депутатите да обясни последното повишение на цените в енергетиката и да даде своите прогнози за идната година.

Прогнозите на ДКЕВР са за поскъпване на цената на тока с около 7 процента, заради тенденцията за повишаване на стойността на вносните горива и на въглищата. Това налага особено внимание при определянето на квотите за регулирания пазар, където цените се утвърждават от ДКЕВР, и за свободния пазар, където фирмите договорят стойностите, смята Шушулов. Според него може да възникне сериозна разлика между цените за регулирания и свободния пазари, което ще изостри проблемите със социалната защита на населението в условията на значителна разлика между регулираните цени у нас и същите тарифи в съседните страни, които били доста по-високи. Шушулов сравни българската средна цена за мегават от 24 евро с румънската от 52 евро и гръцката 60 евро/МВтч.

Шушулов отбеляза още, че сред основните причини за повишаването на цената на електроенергията през тази година е нарастването на цените на основните горива за производство на електроенергия и извеждането от експлоатация на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй".

С 10 процента се очертава да скочи природният газ от януари, след това до октомври 2008 г. нямало да има повишение, каза Шушулов.

Синьото гориво вече поскъпна от 1 октомври с 9.2 процента, но засега ДКЕВР ще се опита да задържи цените на топлоенергията. От януари обаче ще се наложи повишение и на цените на парното, защото на топлофикациите ще им се натрупа близо 20-процентно поскъпване на горивото, с което работят и ще трябва да има повишение н на техните цени за клиентите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес