Ток и парно поскъпват с по-малко от планираното

С 0.5% е ограничено повишението при топлоенергията, с процент – при електроенергията

Ток и парно поскъпват с по-малко от планираното

Топлинната и електрическата енергия поскъпват от 1 юли с по-малко от предвиденото от Комисията за енергийно и водно регулиране, реши тя на заседанието си в понеделник, на  което окончателно бяха утвърдени новите цени на тока и парното. Средно повишението ще е с 2.9 на сто за електроенергията при предварителни разчети за 3.5 на сто, а при топлоенергията ръстът ще е 3.53 процента при намерение за 4.5 на сто.

Натискът надолу при топлофикациите е обяснен с намалението на цената на природния газ с 0.6 на сто от 1 юли. Поскъпването обаче отразява неотчетените в цената на парното увеличение на цената на газа в предишните две тримесечия, когато поскъпването на суровината бе 3.51% от януари и 0.83 на сто - от април. За да не създават затруднения на клиентите през зимата тези увеличения не бяха отразени в цените на топлофикациите и сега това се прави, за да не работят на загуба тези дружества.

За тока само се посочва, че е приложена методиката за ценообразуване. Реално орязаното повишение на неговата цена е вместено в размера на средногодишната инфлация, която за 2018 г. е 2.8 на сто.

Най-голямо е повишението на цената на електроенергията на ЕВН в Югоизточна България, където клиентите ще плащат с 2.97 на сто по-високи сметки, но планираното увеличение беше 3.59 на сто. Сметките на ЧЕЗ в Западна България ще се увеличат с 2.9 на сто при намерение за 3.46 процента. Най-малко ще е поскъпването за потребителите на "Енерго-Про" в Североизточна България, където одобреният ръст е 2.8% при първоначални сметки за ръст от 3.38 на сто.

При топлинната енергия поскъпването е сведено в границите на 1.69 и 9.93 на сто или средно с 3.53%. Предишните намерения бяха за ръст между 1.77 и 17.53 процента, но отражението на намалението на цената на газа, която формира 60-70 процента от стойността на топлинната енергия води до преизчислените тарифи. Средно със 17.64 поскъпва произвежданата по комбиниран начин електроенергия от топлофикациите.

За клиентите на "Топлофикация София“ цената на топлинни услуги нараства с 3.06%, за потребителите в Пловдив - с 7.40 %, в Плевен - с 6.03%, в Бургас – с 7.36 %, във Варна – с 1.90 %, във Велико Търново – с 6.62 %.  След направените преизчисления КЕВР намали значително първоначално предвиденото увеличение за потребителите на „Топлофикация Разград“  -  от 17.53% то става 8.59%. Съществена е корекцията на цената на услугите и за абонатите на "Топлофикация Враца" – вместо предвидено увеличение от 7.52% ръстът е 3.84 %. За клиентите на парното в Габрово поскъпването е сведено до 9.93% вместо планираните 12.53 на сто.

Поскъпването става на фона на влизащото в сила увеличение на пенсиите на над 2 млн. души. Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст вече ще е 219,43 лв., а социалната пенсия за старост – 132,74 лв. Изплащането на пенсиите ще започне на 8 юли. Увеличнието ще струва 277 млн. лв.

Споделяне

Още от България